Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

O post zastupitele se v Libereckém kraji uchází 544 kandidátů, z toho 183 žen

O mandát v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu se v Libereckém kraji uchází 544 lidí, z toho 183 žen. Kandidátů je zhruba o pětinu méně než před čtyřmi lety, kdy voliči zastupitele vybírali z 669 kandidátů, z nichž 208 bylo žen.

Menší výběr než letos měli voliči jen v roce 2008, kdy kandidovalo 536 lidí, z toho 177 žen. Naopak největší výběr byl o čtyři roky později - v roce 2012 kandidovalo do krajského zastupitelstva 762 lidí, z toho 232 žen.

Kandidáti stárnou, zatímco v prvních krajských volbách v roce 2000 byl jejich věkový průměr 45,25 roku, letos už překročil padesátku. Věkový průměr letošních kandidátů je 50,20 roku, nestarší kandidátku má uskupení Demokratická strana zelených - Za práva zvířat s věkovým průměrem 60 let, má ale největší podíl žen - stoprocentní, na kandidátní listině jsou totiž jen dvě ženy. Naopak nejnižší věkový průměr má kandidátka Lepší život pro lidi - 37,50 roku, i ta je ale jen dvoučlenná, kandiduje jeden muž a jedna žena.

Nejmladším kandidátem do krajského zastupitelstva je osmnáctiletý student Jan Gino Hemmer z Jablonného v Podještědí na Liberecku, který je číslem 14 na kandidátce PRO 2022. Nejstarším kandidátem je jednaosmdesátiletý pracující důchodce Pavel Komárek z Liberce, který kandiduje s číslem 42 za SOCDEM.

V krajských volbách, které se uskuteční 20. a 21. září, se bude v Libereckém kraji o přízeň voličů ucházet 13 politických stran a uskupení, to je nejméně od vzniku kraje. Před čtyřmi lety jich bylo 16. Kandidátkám už byla losováním přidělena i čísla. V Libereckém kraji ale napadlo vládní Spolu registraci kandidátek u soudu. Krajský úřad zaregistroval dvě s podobnými názvy: SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL a SPOLU PRO Liberecký kraj, kterou podala koalice Svobodných a Strany soukromníků ČR. Může to zmást voliče i zkomplikovat sčítání. Soud zatím nerozhodl.

Zdroj: volby.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se souhlasem Libereckého kraje

Štítky ČR, volby, zajímavosti, kraje, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O post zastupitele se v Libereckém kraji uchází 544 kandidátů, z toho 183 žen  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.