Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Kvůli kandidátkám se shodnými názvy v Libereckém kraji se Spolu obrátilo na Ústavní soud

Kvůli registraci kandidátek se shodnými názvy pro krajské volby v Libereckém kraji se vládní Spolu obrátilo s dotazem na Ústavní soud (ÚS), zaznělo v úterý při druhé z debat České televize (ČT) před nadcházejícími krajskými volbami. ČT si pozvala lídry kandidátek ANO, Starostové pro Liberecký kraj, SPOLU pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Piráti, SPD a Trikolora, SPOLU PRO Liberecký kraj, Přísaha a Zelení pro kraj.

Vládní koalice Spolu kandiduje v kraji pod názvem SPOLU pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) voliči ji najdou pod číslem 82, druhou kandidátku s podobným názvem SPOLU PRO Liberecký kraj podali Svobodní a Soukromníci a má číslo 1. Vládní koalice se kvůli registraci stran s totožným názvem obrátila na krajský soud ale neuspěla. I kdyby byl volič podobnými názvy zmaten, je na lístku podle soudu řada dalších informací, které nezavdávají pochyb o tom, kým je tvořena koalice, jejíž hlasovací lístek volič drží v ruce.

„My jsme dopředu předpokládali, že krajský soud rozhodne tak, jak rozhodl, nicméně si myslíme, že s ohledem na matení voličů i v budoucnu je nutné opravdu získat precedens a v tomto smyslu jsme podali dotaz na Ústavní soud, který rozhodne až po volbách. Naším cílem není ani tak vyřešit ten problém v Libereckém kraji, protože já věřím, že naši voliči vědí, koho budou volit, nicméně ten problém není jenom současný," řekl lídr kandidátky SPOLU pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Edvard Kožušník.

Lídr konkurenční kandidátky SPOLU PRO Liberecký kraj Petr Poštolka odmítl, že by se Svobodní a Soukromníci chtěli "svézt" na volebním úspěchu značky Spolu. „My jsme to nebrali, jako, že chceme parazitovat na značce Spolu. My jsme se stranou Soukromníků a Svobodných spolu a má to pro nás i tento význam. Ten název nelze splést, protože tam je rozdíl ve velikosti písmen, ale oni mají dvojnásob delší název. Takže záměna absolutně nehrozí," dodal Poštolka.

Voliči v Libereckém kraji budou při krajských volbách 20. a 21. září vybírat ze 13 kandidátek. V debatě se dnes představili lídři osmi politických subjektů, které podle průzkumu mají největší šanci se do krajského zastupitelstva v Libereckém kraji dostat. Klíčovými tématy byl stav komunikací v kraji, chybějící rychlé železniční spojení z Liberce na Prahu, ale také dopady těžby uhlí v polském dole Turów na české území a kompenzace způsobených škod.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, senát, média, kraje, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli kandidátkám se shodnými názvy v Libereckém kraji se Spolu obrátilo na Ústavní soud  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.