Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Liberec schválil změnu územního plánu, jež umožní rozšíření Gymnázia F. X. Šaldy

Liberečtí zastupitelé jednohlasně schválili změnu územního plánu, která umožní rozšíření krajského gymnázia F. X. Šaldy v Liberci. Podle náměstka primátora Adama Lenerta (ANO) se změnu podařilo na české poměry schválit v neobvykle krátké době.

"Tady patří velké poděkování odboru územního plánování, který stanovil možná český rekord v pořizování změny územního plánu ve velkých městech. Za čtyři měsíce od zadání tady máme finální změnu územního plánu," řekl Adam Lenert. Standardní doba v Liberci pro změnu územního plánu je zhruba rok.

Část zastupitelstva také chtěla, aby se jim hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) a jeho náměstek Zbyněk Miklík (Piráti) omluvili za to, že je křivě obvinili ze zdržování výstavby pavilonu gymnázia. K přijetí takového usnesení chyběly dva hlasy. Pro hlasovalo 18 z 35 přítomných zastupitelů, potřeba byla 20 hlasů.

Spor vznikl kvůli tomu, že projekt přístavby gymnázia vytvořený krajem byl v rozporu s platným územním plánem Liberce a město odmítlo vyhovět kraji, aby stavbě udělilo výjimku. Apel hejtmana dokonce zastupitelé svým červnovým usnesením označili za nezákonný nátlak.

Problém byl ve výšce stavby 17,2 metru, územní plán ale před schválenou změnou umožňoval maximálně patnáctimetrovou výšku. Kraj neúspěšně argumentoval tím, že stavba bude v extrémním svahu, což umožňuje její výšku posuzovat individuálně. Liberec ale za takové stavby považuje svahy se sklonem nad 36,4 procenta, svah pro přístavbu gymnázia má jen 14,3 procenta. Pokud by město kraji udělilo výjimku, hrozilo, že by o individuální posouzení mohli žádat stavbaři skoro na třetině zastavěného území Liberce.

„Změnu přístupu města a jeho územního plánování, stejně tak jako odsouhlasení námi navrhované úpravy územního plánu jedině vítáme. To, o co jsme statutární město Liberec žádali a měli podloženo i posudkem ČVÚT, ale dostávali jsme spíše zamítavé signály, nakonec prošlo. Za to bych chtěl městskému zastupitelstvu poděkovat,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Jsem rád, že město tímto podpořilo krajský plán podpory všeobecného vzdělávání.“

Přístavbu nového pavilonu s novými učebnami s odhadovanými náklady nad 300 milionů korun by gymnázium mohlo mít postavenou za dva roky. Díky ní bude moci v každém ročníku čtyřletého studia zvýšit počet tříd ze dvou na tři. Kraj chtěl původně kapacitu gymnázia rozšířit už od příštího školního roku, to ale podle Půty není reálné. "Myslím, že na tom je v radě kraje shoda, že nutit gymnázium, aby další třídu otevřelo od příštího roku a pak se dva roky studenti učili v nějakých provizorních podmínkách, není úplně dobrý nápad," uvedl pro ČTK.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se souhlasem Libereckého kraje

Štítky ČR, správa, školy, stavby, Liberec, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec schválil změnu územního plánu, jež umožní rozšíření Gymnázia F. X. Šaldy  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.