Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Zakázka města za půl miliardy je dvojnásobně předražená, ukazuje opozice. Chce podat trestní oznámení

Liberečtí zastupitelé na mimořádném červnovém jednání schválili zakázku na energetická opatření dvanácti městských budov za necelou půl miliardu korun. Jenže podle opozice, která jednotlivé položky detailně prošla, je zakázka dvojnásobně předražená. Kvůli tomu přichystala trestní oznámení, před jeho podáním chce ale ještě počkat na reakci města.

Trestní oznámení přichystali zastupitelé za Zelené Jindřich Felcman a Jaromír Baxa spolu s předsedou TOP09 v Libereckém kraji Zdeňkem Chmelíkem. Město podle nic na zakázku zvolilo režim EPC, dodavatel opatření na základě rámcově sjednaného řešení detailně naprojektuje, provede a zaručí se, že během deseti let dosáhne úspor za energie v garantované výši.

Podle Jaromíra Baxy byl ale problém už v přípravě projektu. „Po opravě bazénu, o kterém se neustále jedná, ve výborech a na zastupitelstvech, jde o největší zakázku města za poslední roky. Za celou dobu přípravy projektu ale nikdo konkrétní podmínky neviděl. Zastupitelstvo pak schvalovalo smlouvu bez konkrétního rozpisu opatření i sjednaných cen. Ty byly kvůli pochybnému argumentu o obchodním tajemství začerněny,“ popsal.

Malá návratnost

I tak ale u opozičních zastupitelů projekt vzbuzoval pochybnosti. Za náklady ve výši 482,5 milionu korun bez DPH byla sjednána výše garantované úspory 78 milionů korun za 10 let. „Asi sotva by někdo investoval do energetických úspor svého domu za takových podmínek. Návratnost opatření vychází na minimálně 70 let. To už budou všechna ta opatření dávno za svojí životností,“ vysvětlil Jindřich Felcman.

Ten ukazuje i konkrétní příklad u Mateřské školy Pohádka, kde dojde zateplení stěn a rekuperaci. „Garantovaná úspora plynu je ale pouhých 33 procent. Přitom při solidně provedených opatření tohoto typu by se mělo dosahovat úspor ve výši 70 procent,“ dodal.

A ukazuje možný důvod, proč k takovému podsazení mohlo dojít. „Všechny úspory nad garantovanou částku nebude inkasovat pouze město, jak by tomu bylo u standardního projektu. V tomto případě se bude o tyto úspory dělit půl na půl s dodavatelem. Jemu se tedy podhodnocené garantované úspory náramně vyplatí a nevýhodnost celé zakázky ještě dále prohlubují,“ vysvětlil.

Baxa s Felcmanem a Chmelíkem pak také analyzovali nezačerněný rozpis sjednaných cen u jednotlivých opatření, který v červenci zřejmě omylem unikl. „Takřka všechno je předražené zhruba dvojnásobně, než je běžná cena na trhu. Někdy i více. Zateplení stěn, rekuperační jednotky či osvětlení. LED žárovku si město kupuje za 455 Kč, přitom její běžná cena v kvalitě střední třídy je okolo 100 Kč. Ukázkově absurdní je pak nacenění fotovoltaických panelů, které si město kupuje za dvojapůlnásobek ceny, než za kterou je pořídilo teď v červnu v rámci jiné zakázky na další městské budovy,“ řekl Felcman.

Trestní oznámení pozdrží

Trojice zastupitelů tak připravila trestní oznámení, nakonec jej ale ještě nepodá. Reaguje tak na vyjádření náměstkyně primátora Šárky Prachařové (ANO), která má projekt na starosti. „Nyní dochází k verifikaci. Vítězná společnost s námi prochází jednotlivé budovy, tvoří se harmonogramy, aby chod budov byl co nejméně dotčen,“ uvedla.

Podle ní město kvůli kontrole projektu oslovilo také další dvě firmy. „Ještě není nic uzavřeno. I tak jsme oslovily dvě další poradenské společnosti, aby nám verifikaci zkontrolovaly, aby to všechno prošly, aby to všechno sedělo,“ dodala.

Právě příslib kontroly je důvodem, proč trestní oznámení ještě podáno nebylo. „I v rámci toho, co říkala paní Prachařová, že celou zakázku nechají zkontrolovat, i v reakci na příslib, který dostal pan Chmelík od klubu Starostů, že se bude požadovat nezávislý auditor, tak jsme se rozhodli, že trestní oznámení pozastavíme,“ potvrdil Felcman.

To ale podle něj neznamená, že jej nepodají vůbec. „Trestní oznámení mělo hlavní účel, aby město postup přehodnotilo. V tuto chvíli máme špetku důvěry, že se něco takového chystá a trestní oznámení zastavujeme a podáme o v příštích týdnech, pokud nás město nepřesvědčí, že to myslí vážně,“ dodal.

A to by se mělo dít. Zakázku chce vedení města prověřit, což potvrdil Drbně mluvčí radnice Tomáš Tesař. „Vedení města se zakázkou na energetická opatření u dvanácti městských budov zabývá,“ uvedl.

Podle Felcmana by mělo město smlouvu zrušit. „Trestním oznámením chceme vedení města dotlačit k tomu, aby okamžitě přistoupilo k výpovědi smlouvy, neboť byla uzavřena v hrubém nepoměru sjednaného plnění. Takovou možnost občanský zákoník stanoví,“ uzavřel s tím, že svoje školy a školky je město schopné opravit za mnohem výhodnějších podmínek.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením města Liberec

Štítky liberec, zelení, město, zakázka, předražení, ano, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakázka města za půl miliardy je dvojnásobně předražená, ukazuje opozice. Chce podat trestní oznámení  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.