Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Druhý den voleb začíná. Lidé rozhodují o nových krajských zastupitelích i senátorech

Začíná druhý den krajských a senátních voleb. Po noční přestávce budou volební místnosti otevřeny od 8:00 do 14:00. Poté začne sčítání odevzdaných hlasů. Lidé v Libereckém kraji vybírají z 544 kandidátů, do zastupitelstva se jich dostane 45. Post hejtmana obhajuje Martin Půta (Starostové pro LK). Voliči na Jablonecku a Semilsku také vybírají nového senátora.

Volební komise v průběhu prvního dne voleb hlásily podobnou účast, jako před čtyřmi lety. Politici, kteří už odevzdali svůj hlas, očekávají, že v oblastech postižených povodněmi bude volební účast nižší. Prezident Petr Pavel poukázal na to, že lidé mohou k volbám i v místech po živelní katastrofě. Odvoleno mají také premiér Petr Fiala (ODS) nebo jeho předchůdce a předseda ANO Andrej Babiš. I v Libereckém kraji odvolila většina lídrů včetně hejtmana Půty.

Volby se konají i ve vodou vytopené Višňové. V přesunuté volební místnosti, kterou nedávné záplavy dvakrát po sobě odřízly od světa, do večera hlasovalo 16 procent zapsaných voličů.

Voliči vybírají z celkem třinácti kandidátek, post hejtmana potřetí obhajuje dosavadní hejtman Martin Půta (Starostové pro LK). V posledních krajských volbách v Libereckém kraji vybírali voliči ze 16 kandidátek, uspělo pět. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj v čele s Půtou. Byl tak prvním hejtmanem v kraji, který dokázal funkci dvakrát obhájit. Hlas dalo starostům 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel, Piráti a ODS získali po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři zastupitele. Kraji vládne koalice Starostů, Pirátů a ODS, s většinou 32 hlasů. ANO a SPD zůstaly v opozici.

Volby v Libereckém kraji

Pátek, 20. září 2024, 21:08

Volby v Libereckém kraji
Volby v Libereckém kraji

Voliči na Jablonecku a Semilsku také vybírají nového senátora. Na výběr je ze šesti kandidátů. Starostové pro Liberecký kraj letos nominovali vlastní kandidátku, kterou je dlouholetá starostka Semil Lena Mlejnková. Za vládní koalici Spolu, v níž se spojila ODS, TOP 09 a Lidovci, kandiduje občanský demokrat, ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček. Hnutí ANO poslalo do senátních voleb nestraníka, podnikatele a bývalého jabloneckého primátora Milana Kroupu.

Znovu se o místo v Senátu uchází ředitel jablonecké městské policie Michal Švarc z SPD a také právnička Michaela Tejmlová za hnutí SEN 21, kterou podporují i Piráti a Zelení. Šestým kandidátem je starosta krkonošského střediska Harrachov Tomáš Vašíček, který je kandidátem Aliance pro budoucnost.

Nejmladším kandidátem do krajského zastupitelstva je osmnáctiletý student Jan Gino Hemmer z Jablonného v Podještědí na Liberecku, který je číslem 14 na kandidátce PRO 2022. Nejstarším kandidátem je jednaosmdesátiletý pracující důchodce Pavel Komárek z Liberce, který kandiduje s číslem 42 za SOCDEM.

Výsledky voleb by měla tradičně počátkem příštího týdne projednat Státní volební komise s tím, že přinejmenším výsledky krajských voleb budou následně oficiálně vyhlášeny ve Sbírce zákonů.

Autoři | Foto Anh Tuan Tran, Martina Petrášková

Štítky Volby do Senátu, Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu České republiky, hlasovací lístek, volební místnost, Česko, občanský průkaz, krajské volby, cestovní pas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Druhý den voleb začíná. Lidé rozhodují o nových krajských zastupitelích i senátorech  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.