Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Jsme připraveni jednat se všemi, říká vítěz krajských voleb Martin Půta. V Libereckém kraji slaví počtvrté v řadě

Počtvrté v řadě vyhráli krajské volby v Libereckém kraji Starostové pro Liberecký kraj. A počtvrté, i když to naplno říct nechtěl, se hejtmanem stane Martin Půta. Sestavit koalici podle něj nyní ale potrvá o něco déle, než při minulých volbách. „Chceme postavit takovou koalici, která bude stabilní, bude pracovat na prioritách, na kterých se shodla drtivá většina politických subjektů, když se podíváte do volebních programů,“ řekl krátce po zveřejnění volebních výsledků.

Ve své řeči nejprve poděkoval za hlasy voličů. „Děkujeme všem voličům a voličkám v Liberecké kraji, kteří využili svoje právo rozhodnout o budoucnosti Libereckého kraje. Máme upřímnou radost z toho, že jsme počtvrté v krajských volbách vyhráli. Když se člověk dívá na mapu České republiky, to vítězství je o to cennější,“ řekl.

Jste spokojení s výsledkem krajských voleb v Libereckém kraji?

Celkem hlasovalo242 čtenářů

Volební výsledek považuje za mimořádný úspěch, nyní už se ale chce věnovat jednáním o sestavení nové koalice. „V příštích dnech budeme jednat o koalici, která by byla schopná řídit Liberecký kraj v příštích čtyřech letech,“ dodal.

Ocenil, že koalice STAČILO se do zastupitelstva těsně nedostala. „Koalice STAČILO! se do krajského zastupitelstva nedostala a já musím otevřeně říct, že z toho mám upřímnou radost,“ řekl.

V Libereckém kraji už je sečteno. Další vítězství obhájili Starostové, i když tentokrát není tak výrazné. Druhé je ANO. Do zastupitelstva míří také koalice SPOLU a SPD s Trikolórou. STAČILO! těsně unikla hranice pěti procent.

Jednat chce se všemi stranami. „Budeme se snažit sestavit koalici z lidí a subjektů, kteří jsou pro Liberecký kraj připraveni pracovat na sto procent a plný úvazek, ne nějaký vedlejšák. Jsme připraveni jednat se všemi subjekty,“ řekl.

Volební výsledek jej překvapil. „Je takový, který asi nikdo nepředpokládal, chci poděkovat i Pirátům za to, že čtyři roky s námi v koalici spolupracovali. Jejich volební výsledek je překvapením i pro mě a i pro ně. Ale nové volební období rozdává karty znovu. My chceme postavit takovou koalici, která bude stabilní, bude pracovat na prioritách, na kterých se shodla drtivá většina politických subjektů, když se podíváte do volebních programů. Je důležité, aby programy y cíle reprezentovali lidí, kteří jsou připraveni to odpracovat,“ podotkl.

Budete chtít ANO ve vaší krajské vládě?
Budeme jednat i s ANO. Je druhé na pásce a udělalo velký volební výsledek. Je potřeba k tomu přistupovat s respektem.

Do zastupitelstva se dostalo SPD a Trikolóra. Jednat budete i s nimi?
Budeme jednat i s SPD a Trikolórou, stejně jako po minulých volbách. Nepředpokládáme, že bychom s nimi uzavírali koalici, ale jsme připraveni jim nabídnout místa ve výborech a dozorčích orgánech krajských firem. Opozice má mít právo kontrolovat vedení kraje.

Původně jste chtěli pokračovat na formátu, který byl. Teď to asi úplně nejde?
Formáty, které jsou k dispozici, jsou veskrze dva. Určitě budeme s potenciálními partnery o nich jednat. Rozhodně na rozdíl od minulých výsledků neočekávejte, že bychom tu koalici uzavírali dnes nebo zítra, ani v pondělí a ni v úterý.

Předpokládáte, že by mohlo dojít k přepočítávání hlasů?
Určitě existuje minimálně jeden volební subjekt, který volby napadne u soudu a bude chtít přepočítání hlasů. (Rozhovor vznikal ještě před vyjádřením koalice STAČILO!, která chce nechat hlasy skutečně přepočítat, pozn. redakce)

Koalice Stačilo! chce přepočítat hlasy v Libereckém kraji, k zisku mandátů jí chybělo 8 hlasů

Koalice Stačilo! chce nechat přepočítat hlasy v krajských volbách v Libereckém kraji, kde jí scházelo k zisku mandátu osm hlasů. Zástupci Stačilo! uspěli v 11 krajích a zásluhou Jaroslava Komínka (KSČM) se vrací po šesti letech do boje o místo v...

V minulosti jste preferoval, aby koalice měla co nejvíce hlasů. Je reálné, že tam bude SPOLU i ANO a vy?
Chceme udělat stabilní koalici, ale tato rovnice nemá příliš mnoho řešení vzhledem k tomu, že v novém zastupitelstvu jsou jen čtyři politické strany. Když jsem se díval na politickou mapu České republiky, jsou dokonce kraje, kde jich je ještě méně. Ale je to vůle voličů, to je potřeba respektovat. Budeme hrát s kartami, které oni rozdali. Nikdo z těch, kdo jsou v zastupitelstvu, nejsou naší nepřátelé. Jsou to volební soupeři a většina volebních programů byla z 85 procent významně podobná.

Co byste řekl k podpoře vaší osoby od voličů. Máte nejvíce preferenčních hlasů.
Od hejtmana, který obhajuje svou funkci, se čeká, že získá největší počet hlasů. Ale za tu podporu samozřejmě děkuji a vážím si jí. Po dvanácti letech může být část voličů, která může být z člověka na pozici hejtmana unavená. Samozřejmě někteří naší volební soupeři to měli jako svou volební kartu. Ale po sečtení hlasů jsou tyto předvolební záležitosti zapomenuty.

Lídr ANO David Pražák o výsledku voleb. „Krajské volby znamenají pro nás dobrý výsledek a je vidět, že občané LK chtěli změnu, proto nám dali tolik hlasů a máme v krajském zastupitelstvu 18 mandátů. Určitě to je signál pro ty ostatní, že něco dělali špatně, protože za nás je vidět, že jsme makali, byli jsme racionální a toto je výsledek dlouhodobější práce. Těším se na práci, kterou budu moc dělat pro občany Libereckého kraje a není to žádné klišé. Poslední dvě volební období jsem byl ve výboru pro životní prostředí a kdo tam byl s námi i napříč stranami tak ví, že nemám problém se ptát a komunikovat. Takže bych toto dělal i v pozici krajského zastupitele v opozici. A myslím si, že s tím problém mít nebudeme případně. Upozorňovali bychom na věci, které je potřeba dělat a nechceme si hrát na barvu trička, kdo zrovna co navrhuje, ale důležitý je vždy ten výsledek."

Zřejmě se stanete počtvrté hejtmanem, to je zřejmě rekord?
Hejtmanem jsem potřetí, nového hejtmana bude volit krajské zastupitelstvo, které z těchto voleb vzešlo. Jak říkají politologové, bude to druhé kolo krajských voleb a je potřeba získat většinu v krajském zastupitelstvu.

Takže by to mohl být i někdo jiný?
Může to být kdokoliv ze zvolených 45 nových zastupitelek a zastupitelů. Je dobré, když vítězná strana nominuje někoho na pozici hejtmana a my se o tuto možnost budeme chtít ucházet.

Ale máte už jasno, koho budete nominovat?
Když použiji návod Jindřicha Šídla, nejprve budeme vyjednávat o programových prioritách a teprve poté o personálním obsazení. Ale kandidoval jsem jako kandidát na hejtmana a jsem připravený se o tu funkci ucházet.

Po čtrnácté hodině to nejprve vypadalo všelijak. Tak jak vám bylo?
Po sečtení deseti procent hlasů jsem se jako při předešlých volbách podíval na výsledky v jednotlivých okresech. Musím smeknout před Jitkou Volfovou (ANO), protože volební výsledek na Českolipsku je výsledek starostky České Lípy Jitky Volfové. Odvedla tam velký kus práce, a to říkám s respektem člověka, který se ucházel o hlasy voličů v mnoha volbách. Po sečtení deseti procent jsem ale viděl, že v ostatních třech okresech vyhráváme my a máme tam šanci vyhrát. Pouze jsem tak čekal, kdo se do zastupitelstva dostane, protože to vypadalo, že těch subjektů bude pět, nakonec jsou jen čtyři, což volební matematiku trochu zjednodušuje.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky martin půta, volby, starostové, liberecký kraj, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsme připraveni jednat se všemi, říká vítěz krajských voleb Martin Půta. V Libereckém kraji slaví počtvrté v řadě  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.