Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Pro Piráty skončily volby v Libereckém kraji debaklem, získali jen 3,78 procent

Debaklem skončily krajské volby v Libereckém kraji pro Piráty. Získali jen 3,78 procenta hlasů a skončili až za koalicí Stačilo!, v níž se spojili komunisté a ČSNS. Podle lídra kandidátky a končícího náměstka hejtmana Zbyňka Miklíka jim vaz zřejmě zlomila celostátní politika a stavební řízení, které ovlivnilo voliče a důvěru v Piráty. Těch důvodů neúspěchu asi bude víc, řekl v reakci na výsledky voleb Miklík.

Volby v Libereckém kraji vyhráli už počtvrté Starostové pro Liberecký kraj, kteří získali 34,75 procenta hlasů, druhé s rozdílem necelých dvou procentních borů bylo hnutí ANO. Na třetím místě skončila kandidátka Spolu pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL s 8,75 procenta a do zastupitelstva se ještě dostala koalice SPD a Trikolory, pro kterou hlasovalo 5,17 procenta voličů. Nikdo další se do zastupitelstva nedostal, těsně pod pětiprocentní hranicí skončilo Stačilo!.

"Hodnotím to jako prohru, protože pod těch pět procent, jsem to fakt nečekal. Myslel jsem si, že to bude třeba sedm osm procent, ale pod pět procent je prohra," doplnil Miklík. Strana tím podle něj ale nekončí. "My budeme samozřejmě dál pracovat pro lidi v obcích, kde jsme stále zastupitelé a děláme tam práci a budeme dělat dál, a budeme pokračovat a uvidíme v těch dalších letech. Věřím v nějaké úspěchy, určitě to nevzdáváme," dodal.

Piráti propadli ve všech krajích s výjimkou Plzeňského, neúspěch strany podle Miklíka budou řešit na republikové úrovni. "Teď republikový výbor požádal o projevení důvěry a budeme to řešit celostátně a věřím v nějaké zlepšení v parlamentních volbách," dodal lídr liberecké kandidátky.

Před čtyřmi lety skončili Piráti v Libereckém kraji na třetím místě za Starosty pro Liberecký kraj a hnutím ANO, když jim hlas dalo 13.695 voličů a získali tak 9,86 procenta hlasů, což jim vyneslo pět mandátů ze 45 v zastupitelstvu. Byli součástí koalice, která poslední čtyři roky Liberecký kraj vedla. Složená byla také z vítězných Starostů pro Liberecký kraj a ODS, a dohromady měla 32 mandátů. Do zastupitelstva se dostalo SPD, s ANO zůstaly oba politické subjekty v opozici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Pirátů

Štítky ČR, Piráti, volby, kraje, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Pro Piráty skončily volby v Libereckém kraji debaklem, získali jen 3,78 procent  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.