Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

V Libereckém kraji dnes zahájili Starostové a ANO jednání o možné koalici

V Libereckém kraji dnes zahájili zástupci vítězného uskupení Starostové pro Liberecký kraj a druhého hnutí ANO jednání o možné koalici, ze 45 hlasů v krajském zastupitelstvu by měla silnou většinu 38 hlasů. Šlo o první jednání, ani jedna strana nemá podle lídra Starostů, hejtmana Martina Půty, zásadní blok, který by bránil dalšímu jednání o spolupráci. Žádné konkrétní nabídky ale zatím nezazněly, obě strany se znovu sejdou zřejmě ve čtvrtek, řekl v podvečer lídr ANO, poslanec David Pražák.

Starostové pro Liberecký kraj volby v Libereckém kraji už počtvrté vyhráli a získali 20 mandátů, ANO má o dva méně. S velkým odstupem se do zastupitelstva dostala ještě koalice Spolu pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL, která má pět zastupitelů - tři z ODS a po jednom TOP 09 a lidovci, dva mandáty získala kandidátka SPD a Trikolory. Nikdo další se do zastupitelstva nedostal. Těsně pod pětiprocentní hranicí skončilo se 4,99 procenta hlasů Stačilo!, předsedkyně strany Kateřina Konečná chce proto výsledky v kraji napadnout u soudu a nechat je přepočítat.

"Potkali jsme se, poblahopřáli jsme si k výsledku voleb a řekli jsme si, že vzhledem k výsledku je na nás společná odpovědnost hledat všechna řešení, která jsou k dispozici i vzhledem k tomu, že se dá očekávat stížnost na sčítání výsledků voleb od koalice Stačilo!," řekl po jednání s ANO Půta. Ve středu se podle něj sejde zastupitelský klub Starostů, který by měl o podmínkách spolupráce s ANO jednat. Kromě spojení s ANO je podle Půty možná i koalice se Spolu, která by měla 25 mandátů.

Širokou koalici, ve které by se spojili Starostové, ANO i Spolu, nevidí Půta jako příliš reálnou. "Myslím, že by to pak naráželo na představy, jak tu situaci řešit i personálně, protože priority programu a jejich cíle samozřejmě musí někdo naplňovat, a tam by to, myslím, mohl být trochu problém. Určitě je to ale věc, o které se budeme v těch dalších dnech také bavit," dodal. S výsledky a jednáním by navíc mohlo zamíchat, kdyby soud nařídil na základě stížnosti Stačilo! přepočítání hlasů a tato koalice se do zastupitelstva dostala. Získala by dva mandáty, Starostové a Spolu by po jednom ztratili.

O postech se zatím nejednalo. "My bychom si ale rádi udrželi kulturu, památkovou péči, cestovní ruch. A za mě osobně bychom se velice těžko vzdávali resortu dopravy, ve kterém působí pan náměstek Jan Sviták," řekl Půta, který by se chtěl už počtvrté ucházet o post hejtmana. "Dostal jsem v kraji nejvíc preferenčních hlasů, byl jsem lídr vítězné kandidátky a přijde mi logické se o pozici hejtmana ucházet," dodal.

Přijatelnost spolupráce v koalici se Starosty budou podle Pražáka posuzovat i v klubu ANO. "Teď jsme si to vyslechli a budeme to hodnotit ještě mezi sebou, budeme řešit, jak to bude dál. Já jsem to neodmítnul, ale zároveň to nemusí být úplně varianta, která je ta rozhodující," řekl lídr ANO. Už v sobotu se zástupci ANO setkali na jednání také se Spolu, znovu jednat by měli v příštích dnech. Taková koalice by měla v zastupitelstvu těsnou většinu 23 mandátů.

"Sešli jsme se už v sobotu nejprve s ANO a pak i se Starosty pro Liberecký kraj, bavili jsme se o programových prioritách," řekl Edvard Kožušník, lídr koalice Spolu pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL. Koalice získala pět mandátů, stejný počet měla sama ODS v končícím volebním období. S výsledkem voleb není Kožušník příliš spokojen, po úspěchu Spolu ve volbách do Evropského parlamentu věřil, že v kraji získá až 20.000 hlasů, dostal ale sotva polovinu. Starostové se Spolu se znovu sejdou v pondělí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky ČR, volby, kraje, koalice, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji dnes zahájili Starostové a ANO jednání o možné koalici  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.