Počasí dnes17 °C, zítra15 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Povolební vyjednávání pokračují. Starostové a Spolu v Libereckém kraji vytvoří devět programových týmů

V Libereckém kraji pokračovala v úterý jednání o možné koalici, vítězní Starostové pro Liberecký kraj se setkali s vyjednávacím týmem koalice Spolu pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL, kteří skončili třetí za ANO a mají pět mandátů. Taková koalice by měla většinu 25 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Obě strany se dohodly na vytvoření devíti týmů, které proberou hlavní programová témata.

"Do příští středy se sejdou jednotliví programoví gestoři z obou stran a probereme hlavní témata v resortech, což by mělo umožnit další debatu o personálním obsazení jednotlivých resortů. Také by to mělo ukázat, jestli existuje v resortech programová shoda. Za mě osobně, když se člověk podívá na volební programy aspoň ty, co jsou zveřejněny na internetech, tak volební shoda byla téměř mezi všemi kandidujícími politickými subjekty," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle lídra Spolu Edvarda Kožušníka se bavili především o obsahu resortů jako takových. "My jsme si stanovili konkrétní termíny, kdy se sejdou zodpovědní lidé ze všech těch subjektů a budou se bavit o dalším směřování. V příštím týdnu by od nich měly být výstupy, nad kterým se znovu sejdeme," doplnil lídr Spolu Edvard Kožušník.

Týmy budou kopírovat jednotlivé resorty tak, jak jsou v Libereckém kraji nastavené. Půta předpokládá, že stejně jako v minulosti bude krajská rada devítičlenná, poměr sil zatím komentovat nechtěl. Připustil, že preferuje koalici složenou ze dvou subjektů. Ze kterých, ale bude záležet na dalších jednáních. Do konce týdne by se chtěli Starostové setkat i s ANO, tato koalice by měla 38 mandátů. Už na dnešek je naplánována schůzka Spolu a ANO, taková koalice by měla těsnou většinu 23 hlasů v zastupitelstvu.

Volby v Libereckém kraji vyhráli už počtvrté Starostové pro Liberecký kraj, získali 20 mandátů, ANO má o dva méně. S velkým odstupem se do krajského zastupitelstva dostala kromě Spolu pro Liberecký kraj koalice SPD a Trikolory, která má dva zastupitele. Nikdo další neuspěl. Těsně pod hranicí pěti procent skončila koalice Stačilo!.

Tématem úterního jednání bylo také možné přepočítávání hlasů. Ode dneška bude možné napadnout výsledky voleb a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná už v sobotu bezprostředně po zveřejnění výsledků oznámila, že v Libereckém kraji bude u soudu žádat přepočítání. Koalice Stačilo! získala v kraji 4,99 procenta hlasů, k zisku mandátu podle Konečné chybělo jen osm hlasů. Pokud by se pochybení potvrdilo a Stačilo! se do zastupitelstva dostalo, získalo by dva mandáty, o které by přišli Starostové a Spolu.

Poměry sil by se změnily, i to je důvod, proč všechny strany čekají, že koaliční vyjednávání v kraji ještě nějakou dobu potrvají. Vzhledem ke lhůtám, předpokládá Půta, že ustavující zastupitelstvo bude možné svolat až na 29. října.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením SPOLU

Štítky ČR, volby, Spolu, STAN, kraje, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povolební vyjednávání pokračují. Starostové a Spolu v Libereckém kraji vytvoří devět programových týmů  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.