Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Vláda asi podpoří zjednodušení výplat příspěvků postiženým dětem

Úřady možná budou moci vyplácet příspěvky na zvláštní pomůcku zdravotně postiženým dětem bez toho, že by rodiče museli žádat o souhlas soud. Novelu zákona o poskytování dávek a občanského zákoníku, kterou předložil místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), by měla v pondělí podpořit vláda.

Požadavek na soudní schválení není podle něho v těchto případech důvodný a přináší potíže. O předloze rozhodne Parlament. Problém vyvolal nový občanský zákoník. Zavedl pravidlo předchozího souhlasu soudu k právnímu jednání, které se týká existujícího i budoucího jmění dítěte. Výjimku tvoří jen případy, kdy jde o běžné záležitosti nebo záležitosti nepatrné hodnoty. Zvláštní pomůcky pro postižené lidí ale většinou stojí desetitisíce a statisíce korun, poznamenal předkladatel.

Bartošek popisuje v důvodové zprávě potíže na případu pořízení automobilu. Úřad práce podle něho nadále rozhoduje o příspěvcích na ně bez předchozího soudního schválení. Verdikty soudu ale začaly vyžadovat registry vozidel, bez nich je odmítají zapsat. Do občanského zákoníku chce proto Bartošek vložit další výjimku. Nově by stanovil, že předchozí souhlas by nebyl nutný i v případě, že tak stanoví zvláštní zákon.

Do zákona o poskytování dávek by se dostalo nové ustanovení, podle kterého pro rozhodování o příspěvku na pořízení zvláštní pomůcky ani pro její nákup nebude souhlasu soudu potřeba.

Kabinet podle předběžného stanoviska pouze navrhne, aby zákonodárci v dalším schvalovacím procesu odstranili několik formálních nedostatků novely. Vládní legislativci například tvrdí, že zasahovat do občanského zákoníku není nutné, protože úprava v zákoně o dávkách by měla přednost.

V jiné novele Bartošek také navrhuje, aby úřady práce při rozhodování o příspěvku zdravotně postiženým lidem na koupi automobilu nemusely až na výjimky posuzovat majetkové poměry domácnosti žadatele. K tomuto návrhu se vláda postaví patrně záporně.

Zdroj: ČTK

Štítky Jan Bartošek, občanský zákoník, Poslanecká sněmovna ČR, KDU-ČSL, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda asi podpoří zjednodušení výplat příspěvků postiženým dětem  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.