Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Obce z Liberecka mají kvůli novému programu obavy o peníze

Na malou informovanost ohledně příprav Integrovaného programu rozvoje území Liberec - Jablonec nad Nisou (IPRÚ) si stěžují obce. Obávají se také toho, že většina peněz bude směřovat do Liberce a Jablonce a na jejich projekty se nedostane. V takovém případě by se mohlo stát, že by nepodpořili celkovou strategii programu.

Dopis s výtkami adresovaný libereckému primátorovi podepsali starostové 20 z 24 měst a obcí, které na území leží. Dopis má dispozici. Přípravu IPRÚ pro aglomeraci Liberec a Jablonec kritizovala před měsícem i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Pokud by program ministerstvo neschválilo, region by přišel o 2,5 miliardy korun.

"Představy o tom, že IPRÚ je jen pro Liberec a Jablonec, je mylná. Je třeba integrovat do projektů celé území a především je potřeba strategii, na jejímž základě se budou projekty vybírat, projednat v celém území, což se dosud úplně nestalo," řekl dnes novinářům hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). Kraj považuje program pro region za klíčový. Chce z programu získat peníze na některé projekty. Zatím jich připravil šest dohromady za zhruba 400 milionů korun. Peníze chce získat mimo jiné na rekonstrukci silnice v Oldřichově v Hájích, modernizaci Severočeského muzea v Liberci a jeho expozic, na vybudování centra odborného vzdělávání nebo na úpravy středních škol s cílem umožnit vzdělávání handicapovaných studentů.

IPRÚ navazuje na integrované programy rozvoje měst z minulého programovacího období. Mimo Liberec a Jablonec žije zhruba 15 procent obyvatel z území začleněném do tohoto IPRÚ.

Náměstek libereckého primátora Jan Korytář (Změna pro Liberce), který má přípravu IPRÚ na starost, si nemyslí, že by okolní obce málo informoval. "Žádné námitky ani výhrady jsem až do tohoto dopisu nezaznamenal," uvedl. Podle něj obcím nabízelo město konzultace a některé toho využily. Zástupci obcí ale v dopise tvrdí, že nemají přístup k aktuální pracovní verzi IPRÚ, neboť na webu Liberce je k dispozici jen verze ze srpna minulého roku. Chtějí také například vědět, jakým způsobem se budou projekty hodnotit. "Pokud je zájem o zvýšenou informovanost, komunikaci a spolupráci, tak se tomu nebudeme bránit," řekl Korytář.

Obcím vadí i složení řídícího výboru, nemají v něm žádného zástupce. To by se mělo podle Korytáře změnit. "Na řídícím výboru jsme se dohodli, že jim vyjdeme vstříc a oslovíme svazek obcí a měst Libereckého kraje, aby vyslal svého zástupce," dodal.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, peníze, Jablonec nad Nisou, projekt, Liberecký kraj, Jan Korytář, Karla Šlechtová, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce z Liberecka mají kvůli novému programu obavy o peníze  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.