Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Hejtman se sešel s premiérem Sobotkou. Společně jednali o dole v Turówě i vypořádání územního dluhu

Prohloubení polského hnědouhelného dolu Turów, ale také možnosti řešení územního dluhu České republiky vůči Polsku. To jsou dvě hlavní témata, která na čtvrteční schůzce projednal hejtman Libereckého kraje Martin Půta s předsedou vlády Bohuslavem Sobotku.

„Informoval jsem předsedu vlády o tom, že záměr rozšíření těžby dolu Turów  má zásadní vliv na životní prostředí, největší hrozbou je ztráta vody z podzemních zdrojů pro obce na Frýdlantsku i Hrádecku. Požádal jsem ho o pomoc s řešením tohoto problému na vládní úrovni. Odhad nákladů na nezbytná opatření je více než 2 miliardy korun, což je mimo možnosti obcí i kraje,“ řekl hejtman Martin Půta (SLK).

Slovo Turów je v posledních měsících čím dál častěji skloňováno nejen v obchích na Frýdlantsku. Polský hnědouhelný důl zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044, počítá s rozšířením dolu podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. Je to jen 300 metrů od nejbližšího obydleného českého území v Uhelné na Hrádecku. Problematické je zejména plánované prohloubení o 80 metrů pod úroveň hladiny moře, což by sousední Frýdlantsko, a také oblast Hrádku nad Nisou a Chrastavy připravilo o zdroje pitné vody. Pokud se naplní černé scénáře, odhadují se náklady na zajištění náhradního zásobování oblastí vodou na 2,136 miliardy korun.

„Hejtman ocenil vstřícný postoj premiéra, který se už s problematikou Turówa předem seznámil a chce přispět k hledání přijatelných řešení. Přislíbil, že o tom bude hovořit s resortními ministry a požádá je, aby problém Turówa zařadili na program jednání se svými polskými protějšky,“ doplnila mluvčí kraje Markéta Dědková.

Dalším tématem bylo aktuálně vzrůstající světelné znečištění pocházející ze skleníků v nedaleké Bogatynii, které využívají odpadní teplo z blízké elektrárny. Jejich plocha se má údajně dále rozšiřovat až na 100 hektarů, což je desetinásobek dnešní rozlohy.

Došlo také na téma majetkového vyrovnání Polska a České republiky. Liberecký kraj odmítá vydat Polsku pozemky měst a obcí v kraji v rámci vypořádání více než 50 let starého územního dluhu. Krajští radní se v prosinci postavili za Chrastavu, Bulovku a Dolní Řasnici jejichž pozemky navrhuje ministerstvo vnitra k vypořádání použít. Nejlevnější a také nejpřijatelnější by bylo finanční narovnání a to kraj preferuje, řekl hejtman Martin Půta. Podle předsedy vlády probíhá ze strany ministerstva vnitra posuzování právního stavu této záležitosti a vyhodnocování vhodných ploch poté, co koncem minulého roku obdrželo stanoviska krajů a dotčených měst a obcí.

Foto Facebook

Štítky Důl Turów, Bohuslav Sobotka, Martin Půta, Polsko, předseda vlády, Česko, Liberecký kraj, Frýdlantsko, elektrárna, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman se sešel s premiérem Sobotkou. Společně jednali o dole v Turówě i vypořádání územního dluhu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.