Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Nová soutěž chce najít mezi mladými nadějné budoucí politiky

Budoucí politiky se snaží mezi mladými od 17 do 25 let najít nová soutěž Hledá se LEADr. O vítězích klání, které se podobá reality show a bude k vidění od dubna na internetu, by měli rozhodnout diváci. Akce je součástí projektu Jeden svět na školách.

"V době bonmotů a různých mouder potkávám mladé, kteří mají chuť s tím něco dělat. Jak jsou mladí, tak jsou citliví na to, co je nesprávné. Mají cit pro spravedlnost, empatii, chuť pomáhat," řekl šéf projektu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Podle něj soutěž funguje podobně jako superstar, jen nehledá nadějné zpěváky, ale budoucí politiky. "Hledáme mladé do 25 let, o nichž si myslíme, že mají potenciál stát se lídry - v zastupitelstvech, v politice," dodal Strachota. Do soutěže se přihlásilo kolem 50 lidí. Do užšího výběru jich postoupilo 15. Projít musí šesti koly. Vítěz dostane podporu pro svůj projekt a zahraniční stáž.

Podle pořadatelů si mladí často myslí, že sami nemohou nic změnit. Bývají také z politiky otráveni, nelíbí se jim konfrontační styl a nedůvěřují politickým stranám. Chybí jim motivace, aby do politiky sami šli. Motivovat je má právě soutěž.

První fází byl nábor účastníků. Z nich porota vybírala vhodné kandidáty a kandidátky. Posuzovala jejich přehled, orientaci v různých tématech, řečnické dovednosti i schopnost obhajovat vlastní názor. Následují "workshopy kombinované se soutěžním pořadem s prvky reality show". Hlasovat budou diváci.

Ti, co postoupili, se měli třeba v ulicích Brna pokusit kolemjdoucím představit svůj projekt. "Tento moment uvědomění, že je třeba při přípravě projektu zohlednit názory cílové skupiny, byl zásadní," uvedli organizátoři. Podle Strachoty u vybraných neplatí, že by to byli nějací budižkničemové. "Tihle mladí mají za sebou spoustu práce," podotkl šéf projektu.

Akce by neměla být jednorázová, měla by dál pokračovat. Vznikne také dokument, který zachytí pokroky vybraných mladých.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky soutěž, projekt, politika, Jeden svět, Karel Strachota, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová soutěž chce najít mezi mladými nadějné budoucí politiky  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.