Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberec letos hospodaří s dvěma miliardami a schodkem

Liberec bude letos hospodařit s příjmy 1,966 miliardy korun, výdaje by měly být skoro o 83 milionů korun vyšší. Na investice a opravy půjde 265 milionů korun, to je o 125 milionů více než loni, uvedl při prezentaci rozpočtu náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). Příjmy v rozpočtu schváleném pro minulý rok byly ve výši 1,63 miliardy, výdaje o šest milionů vyšší. Podle Korytáře se ale zejména daňové příjmy vyvíjely loni lépe a předběžně to vypadá, že hospodaření za rok 2016 tak skončilo přebytkem 128 milionů korun.

Rozpočet dnes zastupitelstvo schválilo těsnou většinou. Opozice podobu rozpočtu kritizovala, neschválil ho ani finanční výbor. "Rozpočet byl připraven chaoticky, obsahuje značné chyby a chybí v něm vytváření rezerv pro velké projekty," uvedl opoziční zastupitel za starosty a předseda finančního výboru Jiří Šolc.

Za příklad uvedl nutnou rekonstrukci bazénu, budovy Uranu, zázemí divadla či výstavbu silnice v Nové Pastýřské, jež by měla snížit dopravní zatížení křižovatky na Šaldově náměstí. Za zbytečný mezičlánek, přes který se jen přelévají peníze a který uměle navyšuje rozpočet, považuje opozice loni vytvořený Fond rozvoje, v němž jsou zahrnuté investice a opravy. Korytář slíbil, že změny ohledně fungování fondu navrhne do příštího zastupitelstva. Opozice kritizovala, že řada pozměňovacích návrhů přišla den před konáním zastupitelstva. Měla i další výtky. "Vadí nám například projídání zvýšených běžných příjmů běžnými provozními výdaji. Jen personální náklady rostou neudržitelným tempem," uvedl zastupitel starostů Jaroslav Zámečník.

Osobní výdaje podle Korytáře stoupnou o více než 28 milionů korun, to je nárůst o 13 procent. Odmítá ale, že by nemysleli na rozvoj města. Dokládá to takřka stoprocentním navýšením peněz na investice a opravy. Dalších 49 milionů korun by mělo jít na kofinancování evropských projektů, polepší si i organizace města. Například dopravní podnik má schváleno 200 milionů korun, to je o deset milionů víc než loni. Divadlo F. X. Šaldy dostane na provoz přes 80 milionů, loni to bylo o pět milionů méně. Zoo si v tomto směru polepší o 6,5 milionu na téměř 38 milionů korun.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, Jan Korytář, rozpočet, investice, oprava, Jiří Šolc, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec letos hospodaří s dvěma miliardami a schodkem  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.