Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ANO ovládlo Liberecký kraj, propadla Změna i ODS

Politický nováček začal své tažení vítězně, alespoň v Libereckém kraji. Hnutí ANO Andreje Babiše na severu Čech bodovalo a podmanilo si Liberecko, Jablonecko, Českolipsko i Semilsko. V kraji získalo 21,59 procenta, což znamená dva mandáty pro Martina Komárka a Janu Pastuchovou, která je na kandidátce trojkou.

Už před předčasnými volbami vše nasvědčovalo tomu, že ODS nebude moci počítat s velkou podporou voličů jak na celorepublikové úrovni, tak ani na té krajské. Tak velký propadák nečekal ale asi nikdo. S necelými sedmi procenty ji v Libereckém kraji předskákal třeba Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury a zatímco v minulých volbách získala občanská demokracie dva mandáty, letos do Poslanecké sněmovny nikoho nevyšle.

Necelých sedmnáct procent a taktéž dva mandáty získala sociální demokracie. Preferenčních hlasů využil Lukáš Pleticha, který se posunul před dvojku Martinu Rosenbergovou a společně s Pavlem Plocem usedne do sněmovny.

Rosenbergová: V kampani naší strany mi chyběla místní témata

„Chtěla bych poděkovat všem lidem, kteří mne podpořili. Zejména proto, že jsem nevedla žádnou osobní kampaň, považuji jejich hlas za ocenění své práce. Děkuji samozřejmě i těm, kteří mi svůj hlas nedali, ale přišli k volbám a zodpovědně rozhodli o příštím fungování naší země. Přestože výsledek sociální demokracie v celé republice není takový, v jaký jsme před volbami doufali, v našem tradičně pravicovém kraji jej vnímám jako velký úspěch," popsala primátorka Martina Rosenbergová a doplnila: "V kampani naší strany mi chyběla místní témata, ale nemohu říci, že by to u ostatních stran bylo jiné. Babišovo vítězství je překvapující, a doufám, že lidé nebudou zklamáni. Kolegovi Lukáši Pletichovi, který mne z třetího místa přeskočil a usedne do poslanecké sněmovny, přeji z celého srdce hodně úspěchů, sil a elánu.“

Dlouhou dobu se o třetí místo přetahovala KSČM s TOP 09. Komunisté bodovali především na vesnicích, „Topka“ si připisovala hlasy ve městech. Strana Karla Schwarzenberga nakonec o necelé procento porazila KSČM a do Poslanecké sněmovny vyšle Jana Farského a Václava Horáčka. Komunistickou stranu tak zastoupí jen lídr Stanislav Mackovík. S necelými osmi stovkami preferenčních hlasů nahlédne do sněmovny i Jana Hnyková z hnutí Úsvit.

Svoboda: Do budoucna budeme muset učinit sebereflexi

Brány sněmovny zůstanou zavřené i pro lídra krajské KDU-ČSL Kamila Jana Svobody. Křesťanští demokraté získali jen tři procenta. "Z volebního výsledku mám smíšené pocity. Pro KDU-ČSL hodnotím výsledek jako velmi dobrý, protože jsme první strana, které se podařilo do sněmovny vrátit. Teď je potřeba se ve sněmovně chovat tak, abychom nezklamali naše voliče a aby naše pozice dále sílila. Doufal jsem, že v Libereckém kraji, kde se ještě nikdy v historii žádný kandidát naší strany do poslanecké sněmovny nedostal, budeme tentokrát atakovat hranici alespoň pěti procent, což se nepodařilo. To, že jsem neuspěl já osobně, mne mrzí ze všeho nejméně. Do budoucna budeme muset učinit sebereflexi, co jsme měli udělat jinak a jak v budoucnu náš výsledek v Libereckém kraji zlepšit,“ popsal své pocity Kamil Jan Svoboda.

Pokud je výsledek voleb zklamáním pro ODS, dvojnásobný neúspěch musí skousnout Změna, která si v Libereckém kraji brousila zuby na úspěch. Nakonec však získala pouhá dvě procenta se čtyřmi tisíci hlasů.

První desítku uzavřeli Svobodní s 2,41 procenty. "Náš vysledek považuji za slušný, byť se přiznám, že jsem čekal o kousek lepší.  Ale v porovnání s rok starým výsledkem z krajské volby jsme získali pětinásobný počet hlasů, což je pro mě signál, že jdeme správným směrem. Chtěl bych poděkovat všem našim voličům a slibit jim, že budeme nadále pokračovat v prosazovani malého státu a osobní odpovědnosti každého za svůj život," dodal lídr David Forbelský.

Ještě hůře dopadli třeba Zemanovci, kteří se musí spokojit s 1,35 procenty v Libereckém kraji podobně jako Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Výsledky v Libereckém kraji

Strana Hlasy Procenta
1. ANO 43 727 21,59 %
2. Česká strana sociálně demokratická 34 195 16,89 %
3. TOP 09 30 867 15,24 %
4. Komunistická strana Čech a Moravy 29 132 14,38 %
5. Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury 16 145 7,97 %
6. Občanská demokratická strana 14 087 6,95 %
7. Česká pirátská strana 6 713 3,31 %
8. Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová 6 108 3,01 %
9. Strana zelených 5 146 2,54 %
10. Strana svobodných občanů 4 899 2,41 %
11. politické hnutí Změna 3 983 1,96 %
12. Strana Práv Občanů ZEMANOVCI 2 743 1,35 %
13. Dělnická strana sociální spravedlnosti 2 026 1,00 %
14. HLAVU VZHŮRU - volební blok 822 0,40 %
15. Suverenita - Strana zdravého rozumu 739 0,36 %
16. Strana soukromníků České republiky 732 0,36 %
17. Romská demokratická strana 214 0,10 %
18. LEV 21 - Národní socialisté 173 0,08 %

 

Štítky Liberecký kraj, ANO 2011, ODS, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, Česko, Martin Komárek, Jana Pastuchová, ČSSD, Martina Rosenbergová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO ovládlo Liberecký kraj, propadla Změna i ODS  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.