Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chybějící místa ve školkách zajistí podpora mateřinek

Strana Nový směr připravuje spolupráci se soukromými mateřinkami, která by přinesla konec problémů se sháněním míst pro předškoláky a nejmenší děti.

 

 

Úzkou spolupráci a podporu soukromých mateřských a základních škol chystá radní Petr Černý a jeho volební uskupení Nový směr (NOS). „Dokončujeme analýzu proto, aby se jejich služby staly dostupnější. Ukazuje se, že to bude efektivnější, než stavět nové předražené objekty na pár let,“ potvrzuje Černý s tím, že město zatím reaguje na měnící se demografický vývoj se zpožděním.

„Nejsilnější ročník už na mateřinku zaútočil letos, příští rok se už podle statistiky přesune do škol,“ vysvětluje. Krizi chybějících míst tedy brzy vyřeší sám demografický trend. Není potřeba proto nic budovat. Jen rodičům, kteří nenajdou nyní místo v městské školce, by měla radnice poskytnout příspěvek na privátní předškolní výchovu. „Podobně to vyřešily třeba Vratislavice nebo sousední Jablonec,“ dodává Černý.

Na obou místech mohou rodiče získat měsíčně až tisíc korun. „Přednostně umisťujeme děti, kterým jsou tři do konce kalendářního roku. Podpora je určená hlavně pro rodiny dětí mladších tří let, například těch, které budou mít tři roky až v lednu, a z kapacitních důvodů se nedostaly do městské školy,“ upřesňuje mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová. Podle údajů ministerstva školství tvořily děti pod tři roky a starší šesti let s odkladem školní docházky vloni celou čtvrtinu z 354 tisíc dětí, které chodily minulý rok v Česku do školek.

V Liberci za uplynulé čtyři roky vznikla jediná nová školka. Kontejnerová stavba ve Věkově ulici nahradila předchozí nevyhovující prostory.Výstavbu ale provázely od zadání přes výběrové řízení komplikace. „Stavba se prodražila z plánovaných 25 milionů na 32 milionů bez DPH a byla dokončená se čtyřměsíčním zpožděním,“ vypočítává Černý.

V 31 městských školách je v současné době těsně nad 3000 míst, kolem 140 jich ale stále chybí. Soukromé školky nabízejí asi 500 míst. Město chystá také navýšení počtu míst ve školách, a to asi o pětinu. „Musíme investovat do sanací škol i rozvoje školních hřišť,“ uzavírá Černý.

PR text

Koho budete volit v komunálních volbách 2014 v Liberci?

Celkem hlasovalo2225 čtenářů

Štítky Petr Černý, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chybějící místa ve školkách zajistí podpora mateřinek  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.