Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Hotovo, ANO se dohodlo se Starosty, ČSSD a TOP09

Strany ANO 2011, Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD a TOP 09 se dnes dohodly v Liberci na vytvoření koalice. Řekl to liberecký lídr ANO Tibor Batthyány. V 39členném zastupitelstvu bude mít čtyřkoalice většinu 23 hlasů. Vítěz voleb, Změna pro Liberec, skončí stejně jako po minulých komunálních volbách v opozici.

Na obsazení místa primátora se zatím nová koalice nedohodla. "Nastínili jsme si základní principy, na jakých bude fungovat koalice. Personální otázky jsme zatím neřešili," řekl Tibor Batthyány. Podle něj budou nyní pracovat na koaliční smlouvě a programovém prohlášení. Základní verzi by chtěla mít koalice do 10. listopadu.

Liberec byl posledním krajským městem v zemi, kde se nedařilo koalici sestavit. Při jednání nejprve neuspěla vítězná Změna, asi týden se o to pokoušelo druhé ANO 2011.

Výsedky voleb se ještě mohou měnit

Ve stotisícovém městě vybírali voliči z 15 kandidátek, do zastupitelstva jich postoupilo osm. Vyhrála Změna s 12 mandáty, za ní skončilo hnutí ANO 2011, které má devět zastupitelů. Spojení se Změnou už před volbami odmítlo především kvůli útočné a pomlouvačné kampani. Na třetím místě jsou Starostové s osmi mandáty, čtvrtá skončila ČSSD a má čtyři zastupitele. Po dvou mandátech získali komunisté, TOP 09 a ODS. Změna neúspěšně vyjednávala se Starosty a TOP 09. Sama odmítá spolupracovat s ČSSD, ODS a komunisty.

Změna obdobnou situaci zažila už po komunálních volbách 2010, které také vyhrála. Tehdy sice vytvořila koalici s ČSSD, hnutím Liberec občanům (předchůdce Starostů) a Unií pro sport a zdraví, po pěti měsících byl ale Korytář z pozice primátora sesazen a Změna skončila v opozici.

Napsala ČTK

Štítky ANO 2011, ČSSD, TOP 09, koalice, Liberec, volby, Tibor Batthyány, Starostové pro Liberecký kraj, ODS, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotovo, ANO se dohodlo se Starosty, ČSSD a TOP09  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.