Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Jak se volilo v dalších městech Libereckého kraje?

Sečteno, podtrženo. Komunální volby mají vítěze i poražené. Jak rozhodli občané v dalších městech Libereckého kraje? Přehled toho nejzajímavějšího ze Semil, Jablonce nad Nisou i České Lípy vám nyní nabízí Liberecká Drbna.

 

Komunální volby v Semilech

Komunální volby v Semilech vyhrála Volba pro Semily. Získala osm mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu, když jí hlas dalo 34,68 procenta voličů. Za ní skončilo ANO se čtyřmi mandáty a na třetím místě je uskupení SPOLU se třemi zastupiteli.

Podle internetových stránek www.volby.cz přišlo k urnám 40,49 procenta voličů. Je to výrazně méně než před čtyřmi lety, kdy hlasovalo 51,43 procenta voličů. Po dvou zastupitelích mají v Semilech sociální demokraté, komunisté a uskupení Semiláci, které se letos spojilo s KDU-ČSL. V zastupitelstvu není letos jediný zástupce ODS, která poprvé za 20 let kandidátku nepostavila. Několik občanských demokratů sice kandidovalo za uskupení SPOLU, ale neuspěli.

Překvapením je úspěch hnutí ANO, které volilo 16,88 procenta lidí. Proti minulým volbám si polepšily KSČM a ČSSD. Vítězné uskupení Volba pro Semily přišlo o část voličů, přesto bude zřejmě už třetí volební období ve městě vládnout. S kým se spojí, zatím nechtěla Lena Mlejnková, která kandiduje na starostku, spekulovat. "Oslovíme všechny úspěšné strany," řekla.

Před čtyřmi lety vyhrála Volba pro Semily s drtivým náskokem, když jí hlas dalo 46,44 procenta voličů. Díky tomu získalo uskupení 12 mandátů, což je většina v zastupitelstvu. Daleko za ním zůstalo uskupení Semiláci a také ODS, oba subjekty získaly po dvou mandátech. Po jednom zastupiteli měli SND ED, komunisté, Unie pro sport a zdraví, sociální demokraté a Strana pro otevřenou společnost.

Volba pro Semily přes většinu v zastupitelstvu nakonec nevládla sama. V sedmičlenné radě měla jen pět mandátů, místo v radě získal bývalý místostarosta Vladimír Šimek z uskupení SNDED, KDU-ČSL a nezávislí a sociální demokrat Karel Krejsa.

Komunální volby v Jablonci nad Nisou

Komunální volby v Jablonci nad Nisou vyhrála ODS, když jí hlas dalo 20,41 procenta voličů. V 30členném zastupitelstvu získali občanští demokraté sedm mandátů, stejný počet křesel má i hnutí ANO, které skončilo druhé. Podle internetových stránek www.volby.cz přišlo k volbám v Jablonci 34,41 procenta voličů, což je méně než při minulých volbách, kdy hlasovalo 39,16 procenta voličů.

Na třetím místě jsou sociální demokraté se čtyřmi mandáty a stejný počet zastupitelů bude mít i Změna pro Jablonec. Jen tři mandáty získalo uskupení Domov nad Nisou, které poslední čtyři roky ve městě spolu s ODS vládlo. Po dvou zastupitelích má Nová budoucnost pro Jablonec a TOP 09, jednoho zastupitele budou mít komunisté.

Lidé letos vybírali ze 13 kandidátek, uspělo jich osm. Největším překvapením je zřejmě úspěch nováčka - ANO 2011, které skončilo druhé. ODS sice vyhrála, ve srovnání s minulými volbami však ztratila dva mandáty. Největší ztráta však postihla Domov nad Nisou, který měl v minulém volebním období osm zastupitelů. K vytvoření stabilní koalice v Jablonci bude tentokrát třeba dohody nejméně tří stran.

Před čtyřmi lety vyhrála volby v Jablonci ODS, když získala 26,15 procenta hlasů a devět mandátů. Spojila se v koalici s uskupením Domov nad Nisou, které mělo osm křesel. Třetí skončili sociální demokraté s pěti zastupiteli, čtyři mandáty získala TOP 09. Po dvou zastupitelích měli také komunisté a Věci veřejné.

Komunální volby v České Lípě

Volby v České Lípě vyhrála ČSSD, které dalo hlas 15,14 procenta voličů. V 25členném zastupitelstvu získala pět mandátů. Za ní skončilo hnutí ANO 2011 se čtyřmi zastupiteli. K volbám přišlo podle internetových stránek www.volby.cz 28,8 procenta voličů, to je méně než před čtyřmi lety, kdy hlasovalo 32,61 procenta voličů.

Třetí skončili Starostové pro Liberecký kraj, kteří získali tři mandáty. Stejný počet zastupitelů budou mít také uskupení Uděláme pořádek v České Lípě, ODS a komunisté. Dva mandáty získala Česká pirátská strana a po jednom Zelení a Nezávislí a také uskupení SPOLEHNUTÍ.

V České Lípě vybírali voliči ze 14 kandidátek, do zastupitelstva se jich dostalo devět. I když ČSSD vyhrála, proti minulým volbám si o dva mandáty pohoršila. O stejný počet mandátů přišla i ODS. Nejvíc ale ztratila TOP 09, která měla v minulém volebním období tři zastupitele a byla součástí vládnoucí koalice. Teď se do zastupitelstva vůbec nedostala, skončila těsně pod pětiprocentní hranicí.

Podle kandidátky na starostku za ČSSD Romany Žatecké už strana zahájila koaliční vyjednávání. Žatecká dnes nevyloučila spojení s ANO, s nímž sociální demokraté spolupracují na vládní úrovni. "Česká Lípa potřebuje změnu a my jsme ochotni spolupracovat s každým, kdo ji bude chtít stejně jako my," řekla. Sestavení koalice však nebude jednoduché, spojit se budou muset nejméně čtyři strany.

I před čtyřmi lety vyhráli volby v České Lípě sociální demokraté, když získali sedm mandátů. Až druhá skončila ODS s pěti mandáty, přesto nakonec sestavila koalici s TOP 09, starosty a zelenými. Do zastupitelstva se před čtyřmi lety dostalo v roce 2010 osm uskupení z devíti kandidujících. Po třech mandátech měli komunisté, TOP 09 a Věci veřejné, dva zastupitele měli starostové a po jednom Strana zelených a Suverenita.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky volby, ODS, Jablonec nad Nisou, Semily, Česká Lípa, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Liberecký kraj, ANO 2011, sociální demokracie, komunismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se volilo v dalších městech Libereckého kraje?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.