Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Kraji vládne nová koalice. Starostové se spojili s ČSSD

Libereckému kraji nově vládnou Starostové společně s ČSSD a několika členy Změny. Další změnou je rezignace radní Ivany Hujerové (Změna) na post náměstkyně pro rozvoj. Její místo nově zaujme Vít Příkaský (ČSSD). Zastupitelka Lenka Kadlecová (ČSSD) naopak převezme post radní pro sociální věci, který do současnosti spravoval Petr Tulpa (Starostové). Tomu teď připadne resort zdravotnictví. Dohromady by koalice měla mít 27 mandátů z 45. Kolik jich bude ve skutečnosti, se ukáže v úterý na jednání krajského zastupitelstva, kdy se bude hlasovat o obměně krajské rady.

„V zásadních otázkách jsme našli společnou řeč a průnik našimi programovými prioritami. V tuto chvíli jdou stranou neshody z minulosti, vnímám to tak, že před námi jsou nejméně necelé dva roky práce a to je pro nás nejdůležitější,“ říká Lenka Kadlecová, krajská předsedkyně ČSSD a šéfka krajských zastupitelů.

Od krajských voleb v roce 2012 stála v čele Libereckého kraje koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj a Změny, dohromady měla těsnou většinu 23 mandátů ze 45. Poté, co v lednu z koalice odešli Jan Korytář, Zuzana Kocumová a Jaromír Baxa ze Změny, koalice většinu v zastupitelstvu ztratila. Rada bez podpory většiny se nelíbí hlavně opozici. ODS v pátek hejtmana Půtu vyzvala, aby na nejbližší jednání zastupitelstva přinesl návrh řešení, jinak vyvolá hlasování o odvolání celé rady.

Ani Půta, jak dnes novinářům přiznal, si ale nedokáže představit, že by kraj dál vedla rada bez většiny v zastupitelstvu. "Shodli jsme se na tom, že rok a půl vlády koalice, která nemá jasně definovanou většinu v zastupitelstvu, povede k tomu, že všechna rozhodnutí, která učiní, budou zpochybňována. Proto si myslím, že pro vedení kraje je lepší, když existuje otevřená dohoda, otevřená shoda na jasných programových prioritách," řekl k rozhodnutí spojit se s ČSSD Půta.

Rozkol v koalici byl dlouhodobý, spory vyvrcholily loni v listopadu, kdy byla na návrh Starostů odvolána náměstkyně pro zdravotnictví Zuzana Kocumová. Důvodem bylo její údajné selhání v řízení resortu, rozpory v důležitých otázkách fungování a rozvoje kraje a absence týmové spolupráce. Pro její odvolání hlasovalo 35 z 44 přítomných zastupitelů. Řízením zdravotnictví byl tehdy dočasně pověřen ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové).

S využitím ČTK

Štítky ČSSD, koalice, Starostové a nezávislí, Liberecký kraj, zdravotnictví, Petr Tulpa, Martin Půta, Zuzana Kocumová, Jan Korytář, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraji vládne nová koalice. Starostové se spojili s ČSSD  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.