Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Krajská koalice Starostů a Změny se definitivně rozpadla

Krajská koalice v Libereckém kraji složená ze Starostů a Změny se definitivně rozpadla. Vystoupili z ní čtyři představitelé Změny. Novináře o tom dnes informoval lídr její kandidátky Jan Korytář. Bez nich má koalice ve 45členném zastupitelstvu menšinu 19 z 45 hlasů.

Z koalice vystoupili kromě Korytáře také odvolaná náměstkyně pro zdravotnictví Zuzana Kocumová, Jaromír Baxa a Miroslav Hudec. "My už nadále součástí koalice nebudeme," řekl Korytář.

Podle předsedy hnutí Starostové pro Liberecký kraj a ekonomického náměstka hejtmana Marka Pietra se zatím nic nemění. "Je to pro mě nová informace. Setkáme se s oběma částmi Změny a pak uvidíme, co dál," řekl Pieter. Podle Korytáře se ale nelze tvářit, že se nic nestalo. "Mám na mysli jak způsob odvolání náměstkyně Kocumové, tak hejtmanovo chování po obvinění ze závažných trestných činů," dodal. Hejtman Martin Půta (STAN) je obviněn z korupce.

V Libereckém kraji vyhráli na podzim 2012 volby Starostové pro Liberecký kraj a získali 13 mandátů. Druzí komunisté a třetí Změna pro Liberecký kraj obsadili po deseti křeslech. Čtvrtá skončila ČSSD se sedmi mandáty a pět jich obsadila ODS. Koalice Starostů a Změny stála v čele Libereckého kraje od listopadu 2012 a měla těsnou většinu 23 mandátů. Už loni v září klub Změny opustila Ivana Hujerová, přesto nadále zůstala radní a hlasovala s koalicí.

Ze současného zastupitelského klubu Změny vzniknou dva. Čtyřčlenná Změna a Nezávislí, v tomto klubu by měla být i Hujerová. Rozdělení je důsledkem dlouhodobějších odlišných názorů, který vyvrcholil na podzim odvoláním Kocumové. "Je to logickým vyústěním kroků, které se udály za poslední rok. Jde hlavně o to, že současný předseda klubu (Josef Jadrný) velmi málo informuje členy, vyjednává soukromě, mnohokrát nectil usnesení klubu," zdůvodnila svůj odchod Kocumová. Nefunkčnost klubu Změny dokladovala na nominaci André Jakubičky (zvolen za Změnu) na místo náměstka pro zdravotnictví. "K tomu žádné usnesení našeho klubu nebylo anebo jsem ho neviděla a ani jsem nebyla u hlasování o nominaci," řekla.

Čtyřčlenná Změna i proto nominaci Jakubičky na náměstka nepodpoří. Proti jeho kandidatuře je i opoziční ČSSD. "Důvodem je Jakubičkova naprostá absence znalostí problematiky zdravotnictví, se kterým nemá žádné zkušenosti," píše se v dnešním prohlášení klubu ČSSD.

Napsala ČTK

Štítky koalice, Liberecký kraj, Jan Korytář, Zuzana Kocumová, Starostové a nezávislí, zdravotnictví, ČSSD, Miroslav Hudec, Jaromír Baxa, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská koalice Starostů a Změny se definitivně rozpadla  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.