Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Krajští zastupitelé zasednou poprvé po rozpadu koalice

Poprvé od oficiálního rozpadu vládnoucí koalice budou dnes v Liberci zasedat krajští zastupitelé. V čele kraje stála od voleb koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj a Změny, která měla v zastupitelstvu těsnou většinu 23 mandátů z 45. Minulý týden se ale koalice i klub Změny rozpadly, když z nich Jan Korytář, Zuzana Kocumová, Jaromír Baxa a Miroslav Hudec vystoupili. Zbylá kolice tak má jen 19 mandátů a bez podpory opoziční KSČM, ČSSD či ODS nemůže vládnout.

Rozkol v koalici byl dlouhodobý, spory vyvrcholily loni v listopadu, kdy byla na návrh Starostů odvolána náměstkyně pro zdravotnictví Zuzana Kocumová. Důvodem bylo její údajné selhání v řízení resortu, rozpory v důležitých otázkách fungování a rozvoje kraje a absence týmové spolupráce. Pro její odvolání hlasovalo 35 z 44 přítomných zastupitelů. Řízením zdravotnictví byl dočasně pověřen ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové).

Na programu dnešního zastupitelstva je mimo jiné volba nového náměstka pro zdravotnictví. Navržen je bývalý železnobrodský starosta André Jakubička zvolený za Změnu. Nemá ale ani podporu všech svých stranických kolegů. Proti jeho nominaci se postavili právě Korytář, Kocumová, Baxa a Hudec. Podpořit jeho volbu ale nechtějí ani opoziční komunisté nebo ČSSD, žádají, aby resort vedl někdo se znalostí problematiky zdravotnictví.

Napsala ČTK

Štítky koalice, Zuzana Kocumová, volby, Jan Korytář, Miroslav Hudec, Jaromír Baxa, ČSSD, zdravotnictví, ODS, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští zastupitelé zasednou poprvé po rozpadu koalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.