Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Liberec by měl podle lídrů investovat do infrastruktury a budov

Liberec by měl v příštích letech investovat především do infrastruktury jako jsou silnice, chodníky a parkoviště nebo třeba nová tramvajová trať do Rochlic či revitalizace systému vytápění. K prioritám lídrů stran, které se budou v říjnu ucházel ve stotisícovém krajském městě o přízeň voličů, patří ale také investice do obnovy městského majetku, především školských budov nebo třeba divadel.

V Liberci budou voliči vybírat z 15 kandidátek, ČTK oslovila ty z nich, které mají zastoupení v parlamentu či v současném městském zastupitelstvu.

Hlavním problémem investic v příštím volebním období bude, jak si lídři uvědomují, vysoké zadlužení. Liberec je nezadluženějším městem v Česku, podle informací společnosti CRIF - Czech Credit Bureau dosahoval celkový dluh na konci loňského roku 2,8 miliardy korun, což je v přepočtu 27.504 korun na obyvatele. I proto všichni počítají s využitím státních a evropských dotací. Chtějí ale využít například i podporu kraje nebo zapojit do spolufinancování projektů další subjekty, jako je třeba Povodí Labe v případě revitalizace liberecké přehrady.

Naprostá shoda panovala v otázce zveřejňování informací, které lídři považují za samozřejmost. Řada z nich uznává, že liberecká radnice v tom už mnohé udělala. Shoda také panuje v otázce omezení hazardu, pro úplný zákaz se vyslovili jen lídři hnutí Úsvit přímé demokracie a Změny pro Liberec. Ostatní dávají přednost regulaci, protože se obávají, že úplný zákaz bude znamenat vznik ilegálních heren. Také v otázce budoucnosti městské hromadné dopravy jsou názory lídrů oslovených stran podobné. O úplném zrušení jízdného nikdo neuvažuje. Většina z nich si uvědomuje, že za současného stavu zadlužení si Liberec nic takového nemůže dovolit.

Názory se různí v otázce budoucnosti Liebiegova paláce, kde dříve sídlila Oblastní galerie. Rozlehlý areál je od jara prázdný a bude nutně potřebovat rekonstrukci i nové využití. Většina oslovených by areál otevřela veřejnosti, polovina lídrů by ho využila jako spolkový dům. Třeba Úsvit navrhuje bývalou galerii proměnit v dům na půli cesty s dalšími službami pro sociálně slabé a lidi bez domova. TOP 09 by tam zase přestěhovala psychiatrii a vytvořila Centrum duševního zdraví.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Liberec VI-Rochlice, Parlament České republiky, Česko, Povodí Labe (státní podnik), TOP 09, Úsvit - Národní koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec by měl podle lídrů investovat do infrastruktury a budov  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.