Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Liberec refinancováním dluhopisu ročně ušetří 10 milionů

Liberec podstatnou část svého dvoumiliardového dluhopisu převede do směnečného programu České spořitelny. Dodatek smlouvy, který to umožní, schválili všichni zastupitelé. Na úrocích díky tomu město ročně ušetří přes deset milionů korun. Řekl to ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

"Ještě úplně spokojený nejsem. Takže toto je nějaký krok, který jsme s Českou spořitelnou udělali, ale budeme se o tom bavit ještě dál, aby podmínky pro město byly ještě lepší," uvedl Korytář.

Magistrát vydal emisi 200 dluhopisů v hodnotě dvou miliard korun s patnáctiletou splatností ve spolupráci s Českou spořitelnou v roce 2010. Pokud by nic neudělal, zaplatil by do roku 2025 na úrocích 1,3 miliardy. Díky převedení do směnečného programu ušetří odhadem asi 130 milionů korun. Refinancování zahájilo už minulé vedení města, které do tohoto programu převedlo už loni dluhopisy za 700 milionů korun. Na základě dnes schváleného dodatku by v něm mělo mít město cenné papíry za 1,67 miliardy Kč.

Dluhopis i ve směnečném programu bude mít nadále pohyblivé úročení odvozený od šestiměsíční mezibankovní sazby PRIBOR. Dojednaná sazba se ale sníží ze 3,3 procenta na dvě až 2,5 procenta. "Podařilo se dojednat, že tato marže zůstane zachována i kdyby se změnil rating města," uvedl Korytář. Podle původního návrhu dodatku měly sazby při zhoršení ratingu stoupnout. Díky převedení do směnečného programu se navíc podaří ze zástav vyvázat nemovitosti v hodnotě 100 milionů korun, se kterými potřebuje radnice volně nakládat. Liberec za dluhopisy ručí majetkem v hodnotě 1,2 miliardy.

Dluhopisy budou splatné v roce 2025, kvůli tomu radnice každoročně do takzvaného amortizačního fondu odvádí 70 milionů korun. V roce 2025 by v něm měla být rovná miliarda korun a z fondu tak bude město schopno splatit polovinu dluhu. Zbytek dluhu bude muset znovu refinancovat.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberec, dluhopis, Jan Korytář, Česká spořitelna, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec refinancováním dluhopisu ročně ušetří 10 milionů  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.