Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Místní nemají zájem o odtržení Kokonína, ukázala anketa

Ankety o samostatné městské části Kokonín se v Jablonci nad Nisou zúčastnilo jen 213 lidí, což je něco málo přes 14 procent zapsaných lidí. Platných bylo jen 211 lístků. Nadpoloviční většina 113 z nich se přitom vyslovila proti, vzniku samostatné městské části Kokonín.

Informoval o tom jeden z členů anketní komise a předseda tamního osadního výboru Josef Šikola. Výsledkem je zklamán. Problém vidí ve špatně zvolených otázkách i spojení ankety s eurovolbami, k nimž voliči nechodí.

Anketa se v Jablonci uskutečnila současně s volbami do Evropského parlamentu a účast v ní koresponduje s nízkou účastí u voleb. Do ankety se v Kokoníně mohlo zapojit 1491 lidí, odpovídali na dvě otázky: "Souhlasíte se členěním statutárního města Jablonec nad Nisou na jednotlivé městské obvody?" a "Souhlasíte se vznikem Městského obvodu Jablonec nad Nisou - Kokonín spravovaného vlastním úřadem a volenými orgány?".

Podle Šikoly bylo překvapivé, že pro členění města na městské obvody se vyslovilo 97 lidí, proti jich bylo 74 a ostatní se zdrželi. Pro vznik samostatné městské části v Kokoníně však hlasovalo jen 69 lidí. "Obával jsem se, že k anketě přijdou jen ti, kteří jsou proti osamostatnění," řekl Šikola. Výsledky referenda bude projednávat ve čtvrtek městské zastupitelstvo, Šikola ale nepředpokládá, že by vyhlašovalo další referendum. "Účast byla malá, muselo by přijít přes 30 procent lidí, aby to mělo nějakou váhu," poznamenal.

Snahy o osamostatnění nejsou v Kokoníně ničím novým, objevily už v 90. letech. První referendum o odtržení se konalo v roce 1992, kdy přišlo k urnám 660 lidí, což bylo 55,42 procenta oprávněných lidí. Pro odtržení obce bylo 394 z nich, což nestačilo. Snahy o samostatnost zesílily poté, co jablonečtí zastupitelé schválili plány na výstavbu čistírny odpadních vod v těsné blízkosti rodinných domů. V únoru 2012 se proto konalo další referendum, nepřišlo ale dost lidí, a tak bylo neplatné.

Když se loni stal Jablonec statutárním městem, objevily se snahy vytvořit v Kokoníně samostatnou městskou část s vlastním starostou a zastupitelstvem zvolenými obyvateli osady v řádných volbách. Svůj požadavek podpořili zdejší lidé peticí s 29 podpisy. Podle primátorova náměstka Miloše Vele (ODS) však nebyl počet podpisů dostatečně reprezentativním vzorkem pro vypsání nákladného referenda. Město proto zvolilo levnější variantu - anketu. Ta teď ukázala, že místní lidé o samostatnost většinou nestojí.

Napsala ČTK

Štítky městská část, anketa, Jablonec nad Nisou, Kokonín, referendum, Evropský parlament, Miloš Vele, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místní nemají zájem o odtržení Kokonína, ukázala anketa  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.