Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Potencionální koalice se poprvé sešla. Jednání trvalo pět hodin

V Liberci se včera poprvé na společném jednání o možné koalici sešli představitelé ANO 2011, uskupení Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD a TOP 09. Taková koalice by měla 23 mandátů v devětatřicetičlenném libereckém zastupitelstvu. S podpisem koaliční smlouvy se ještě včera nepočítalo.

Zástupci možné koalice dnes jednali téměř pět hodin, tématem byly jednotlivé programové body, ale i obsazení postů. "Diskuze byla dlouhá, některé body jsou rizikové, k žádným zásadním sporům ale nedošlo," doplnil lídr Starostů Michal Hron. Jednání podle něj budou ještě dlouhá. "Patříme k těm váhavějším, chceme vytvořit stabilní koalici," vysvětlil. Podle Batthyányho by se měli zástupci stran znovu sejít koncem týdne.

Zcela mimo hru zůstala Změna pro Liberec, která volby v krajském městě vyhrála, když jí hlas dalo 25,46 procenta voličů a získala tak 12 mandátů. Změně se nepodařilo sestavit koalici a jednání ukončila, přesto se nevzdává - sestavila nový vyjednávací tým. "Bezprostředně po volbách jsme oznámili, že jsme připraveni jednat o všech personálních otázkách a neklademe si žádné nepřekročitelné podmínky pro obsazení pozic ve vedení města, včetně pozice primátora. Toto stanovisko stále platí. Abych usnadnil další jednání, rozhodl jsem se odstoupit z našeho vyjednávacího týmu," řekl lídr Změny Jan Korytář.

Cílem Změny pro Liberec zůstává podle Korytáře vytvoření koalice založené na sdílených hodnotách a programové shodě, ověřené dosavadní prací a dlouhodobými, konzistentními postoji zúčastněných. "Za nejvhodnější proto považujeme koalici mezi Změnou a Starosty, která by získala podporu některé další strany nebo byla alespoň akceptována některými dalšími zastupiteli," dodal lídr Změny. Starostové však dvoukoalici, která by měla v zastupitelstvu jen těsnou většinu 20 mandátů, odmítají. Podobná koalice vládne kraji a už delší dobu nefunguje.

V Libereckém kraji vybírali voliči z 15 kandidátek, do zastupitelstva jich postoupilo osm. Volby vyhrála Změna a má 12 mandátů, za ní skončilo hnutí ANO 2011, které má devět zastupitelů. Spojení se Změnou už před volbami odmítlo především kvůli útočné a pomlouvačné kampani. Na třetím místě jsou Starostové s osmi mandáty, čtvrtá skončila ČSSD a má čtyři zastupitele. Po dvou mandátech získali komunisté, TOP 09 a ODS. Změna vyjednávala s hnutím ANO, Starosty a TOP 09. S ČSSD, ODS a komunisty, spolupracovat odmítá.

Soudy přijaly 14 stížností na volby v Libereckém kraji

Krajské soudy v Liberci a Hradci Králové přijaly dohromady 14 stížností na komunální volby v Libereckém kraji, jednu však stěžovatel stáhl. Nejvíc stížností napadá výsledky a průběh voleb v Jablonci nad Nisou, odkud soud dostal pět stížností, tři jsou z Liberce a dvě napadají volby ve Frýdlantu. Další stížnosti napadají výsledky voleb v Novém Boru, Žernově a Všeni na Semilsku. Jedna stížnost přišla na volby v Příšovicích, byla však stažena, řekl včera místopředseda pobočky Krajského soudu v Liberci Roman Buchal.

Tři stížnosti z pěti spojených s Jabloncem souvisejí s vyřazením České strany národně sociální (ČSNS) před volbami. Navrhovatelé se dožadují opakování voleb. ČSNS byla v Jablonci vyřazena kvůli vadám na kandidátní listině. Už před volbami se tím soud zabýval a potvrdil správnost jejího vyřazení. Volby však zpochybnila také Česká pirátská strana, která ve volbách neuspěla. "Mimo jiné poukazují na možnost nezákonných manipulací při zjišťování výsledků voleb," řekl Buchal.

V Liberci jsou na volby tři stížnosti. Dvě podal končící náměstek primátorky Jiří Rutkovský. Uskupení Pro sport a zdraví, za něž kandidoval jako dvojka, ve volbách propadlo. Ve své stížnosti napadal volby jak komunální, tak senátní. "Nenapadá ani tak výsledky voleb jako volební systém jako takový, mimo jiné to, že na lístcích nejsou například poučení, kam mají být podávány stížnosti," uvedl místopředseda soudu. Další stížnost zpochybňuje samotné sčítání. Pokud by soud žalobkyni vyhověl, v Liberci by se muselo přepočítat 28.748 hlasovacích lístků.

Dva návrhy se týkají Frýdlantu. Jedna z žalob směřuje na neplatnost zvolení Dana Ramzera do zastupitelstva. Jeho ODS volby ve městě se 7500 obyvateli vyhrála a Ramzer obhajující post starosty dostal nejvíce hlasů. "Jako žalobní důvod je uveden účelově přihlášený pobyt," řekla již dříve mluvčí libereckého soudu Karolína Francová. Ramzer to dnes pro označil za nesmysl, ve Frýdlantu bydlí od roku 2006. Soud dostal také návrh na přepočet hlasů ve Frýdlantu, zvolený způsob sčítání prý vedl k nepřesným výsledkům. Další stížnost napadá výsledky v Novém Boru, soud bude posuzovat i platnost voleb v Žernově v Českém ráji.

Jednu stížnost ze Semilska přijal také soud v Hradci Králové, pod jehož pravomoc okres spadá. "Tam byl podán návrh na neplatnost voleb a neplatnost hlasování kvůli porušení volebního zákona," sdělila mluvčí hradeckého soudu Olga Mičanová. Důvodem je mimo jiné, že na úřední desce jen pár metrů od volební místnosti byl vyvěšen vyplněný volební lístek v obecních novinách, kde byla zaškrtnuta kandidátka starosty. Sčítání navíc podle stěžovatele trvalo vzhledem k velikosti obce neadekvátně dlouho.

Po komunálních volbách před čtyřmi lety dostal soud v Liberci pouze čtyři stížnosti. Zamítl tři, po jedné v Liberci, Josefově Dole a Jindřichovicích pod Smrkem. Naopak v Raspenavě se musely volební lístky přepočítat, a výsledky se změnily ve prospěch starosty Pavla Lžičaře, který se po opravách dostal do zastupitelstva. Na vyřízení stížností teď mají soudy 20 dní.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky koalice, volby, Liberec, ČSSD, ANO 2011, TOP 09, Starostové pro Liberecký kraj, Dan Ramzer, Frýdlant, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potencionální koalice se poprvé sešla. Jednání trvalo pět hodin  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.