Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strany získají stovku za každý hlas a miliony za mandáty

Politické strany po včerejším sečtení hlasů počítají nejen mandáty v Poslanecké sněmovně, ale i peníze, které za výsledek získají. Částky v řádech stamiliónů doputují během čtyřletého volebního období na účet sedmičky nejsilnějších stran. Na menší částky dosáhnou ještě čtyři další strany v pořadí.

Sociální demokracie může podle propočtů Drbny počítat s částkou vyšší než 310 milionů korun. O zhruba dvacet milionů méně získá během čtyř let ANO Andreje Babiše.

Všechny strany se ziskem více než 1,5 procenta dostávají 100 korun za každý hlas. Každá strana navíc ročně dostane 855 tisíc korun za každého svého poslance. Všech sedm stran, které se dostaly do sněmovny, navíc může počítat s ročním příspěvkem 10 milionů korun.

Na všechny tři příspěvky dosáhne tedy i KSČM, která by měla získat 226 milionů korun. Do kasičky TOP 09 přibude 187 milionů korun a ODS 134 milionů korun. Dvojice Úsvit a KDU-ČSL získala zhruba stejně hlasů a společně si připisují něco málo přes 120 milionů korun.

Zelení žádný mandát nezískali, přesto dosáhli na roční příspěvek 6,4 milionu, který by jim během čtyř let mohl nasytit kasičku o více než 25 milionů korun. Do ní navíc přibude i 16 milionů za hlasy voličů.

O každý hlas šlo stranám, které získaly nad 1,5 procenta. Pirátům výsledek vynesl 13,2, Svobodným 12,2 a Zemanovcům 7,5 milionů korun.

Zhruba 30 tisíc hlasů dělilo dvanáctou Dělnickou stranu sociální spravedlnosti od příspěvku za hlasy voličů.

Štítky volby, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, ČSSD, ANO 2011, KSČM, TOP 09, ODS, KDU-ČSL, Drbna.cz, Dělnická strana sociální spravedlnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strany získají stovku za každý hlas a miliony za mandáty  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.