Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Technické služby by měly zůstat městu, říká primátor

Technické služby města Liberce by měly nadále zůstat městu. Liberečtí radní schválili zastavení veškerých kroků vedoucích k jejich prodeji. Novináře o tom informoval primátor Tibor Batthyány (ANO). O definitivním zrušení záměru prodeje akciové společnosti, kterou vlastní město, bude ještě rozhodovat zastupitelstvo.

Záměr privatizace schválilo liberecké zastupitelstvo v listopadu 2012. Očekávalo, že za ně získá přibližně 100 milionů korun, které chtělo využít ke krytí mimořádných výdajů města v dalších letech. Vzhledem k tomu, že by se prodej nedal stihnout do konce jejich funkčního období, loni kroky vedoucí ke změně majitele pozastavili a rozhodnutí ponechali na novém vedení města.

Předchozí vedení považovalo za zbytečné držet si technické služby, když jim nemohlo napřímo zadat zakázky. Tehdejší ekonomický náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové) si od prodeje sliboval, že město se dostane z nevýhodného trojúhelníku vlastníka, zadavatele zakázek i kontrolora kvality odvedených prací.

Současné vedení má ale jiný názor a nadále chce být stoprocentním vlastníkem firmy se základním kapitálem přes 126 milionů korun. "Chceme zachovat možnost kontroly nad způsobem a kvalitou úklidu města, zimní a letní údržby, včetně vlivu na rozsah a cenu prováděných prací," uvedl primátorův náměstek Tomáš Kysela (ANO).

V průběhu letošního roku by firma měla vytvořit nový strategický plán, který by měl vést především ke zlepšení ekonomických výsledků TSML. Poslední známé výsledky jsou z roku 2013, kdy se výnosy firmy blížily ke 184 milionům korun a hospodaření skončilo v bezmála dvacetimilionové ztrátě. Zásadní vliv na tak špatném výsledku ale měl bezúplatný převod hřbitovů na město, bez toho by byla firma ve ztrátě 1,83 milionu korun.

Podle Kysely by technické služby mohly v budoucnu opět vykonávat pro město činnosti, které z nich byly dříve vyvedeny do jiných společností a pro které jsou tyto činnosti zdrojem značných výdělků. "Zachováním technických služeb v majetku Liberce si město tímto způsobem vytváří předpoklad pro to, aby případný zisk těchto činností zůstal k dispozici společnosti nebo byl příjmem do rozpočtu města," dodal Kysela. Město je pro TSML nejvýznamnější zákazník. Na zimní i letní údržbu komunikací a údržbu zeleně by letos měla firma dostat od radnice 95 milionů korun.

Vedení radnice tvrdí, že už zahájilo potřebné kroky k vnitřní stabilizaci společnosti, která byla v poslední době zasažena překotnými personálními změnami na vrcholových a klíčových pozicích. Jen na místech ředitele i předsedy představenstva se za poslední rok vystřídali tři lidé.

Napsala ČTK

Štítky primátor, ANO 2011, Liberec, Tibor Batthyány, radnice, údržba, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické služby by měly zůstat městu, říká primátor  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.