Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Zastupitelé dnes zvolí libereckého a jabloneckého primátora

V Liberci a Jablonci nad Nisou se dnes poprvé sejdou nově zvolená zastupitelstva. Libereckým primátorem by měl být zvolen Tibor Batthyány z hnutí ANO 2011, v Jablonci bude místo obhajovat občanský demokrat Petr Beitl. Povolební vyjednávání v obou městech patřila k nejdelším v zemi, kdy opakovaně padly koalice.

V Liberci by nakonec většinu 21 hlasů v 39členném zastupitelstvu měly mít dvě strany, vítězná Změna pro Liberec a ANO 2011. Původně měla být součástí koalice i TOP 09, ale ve středu večer si to na nátlak členské základny rozmyslela. Ve zřejmě devítičlenné radě tak bude mít Změna pět zástupců a ANO čtyři. Batthyány by měl mít čtyři náměstky, Tomáše Kyselu z ANO a Jana Korytáře, Karolínu Hrbkovou a Ivana Langra ze Změny. Volby vyhrála Změna s 12 mandáty, ANO má devět zastupitelů, Starostové osm, ČSSD čtyři a po dvou zastupitelích získali komunisté, TOP 09 a ODS.

V Jablonci se na koalici dohodla ODS, ČSSD, Domov nad Nisou, Nová budoucnost pro Jablonec a TOP 09. Budou mít 18 ze 30 zastupitelů. V devítičlenné radě obsadí ODS tři místa, ČSSD a Domov dvě a po jednom Nová budoucnost a TOP 09. Náměstky Beitla se nejspíše stanou Miloš Vele z ODS a Pavel Svoboda a Lukáš Pleticha z ČSSD. V Jablonci volby vyhrála ODS, která získala stejně jako druhé ANO sedm mandátů. Po čtyřech křeslech má ČSSD a Změna pro Jablonec. Tři získalo uskupení Domov a po dvou Nová budoucnost a TOP 09, jednoho KSČM.

Napsala ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, Liberec, ODS, ANO 2011, TOP 09, ČSSD, koalice, Petr Beitl, Tibor Batthyány, domov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé dnes zvolí libereckého a jabloneckého primátora  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.