Aktuálně

Atraktivní, ale těžký los pro Jablonec. Ve čtvrtfinále poháru přivítá Slavii více...

Tygři ustáli nápor Třince a vrátili se na druhé místo tabulky více...

Při požáru zachránil liberecký hasič Roman Kostelňák dítě, dostal medaili HZS více...

Dívenka nastoupila v Jablonci cestou na hudebku do špatného autobusu, pomohli strážníci více...

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Pravý česnek pěstují farmáři v Libereckém kraji

Také chcete česnek, který pochází z českých odrůd, vyrůstá na českém území, je sušen, balen a nabízen s láskou českými hospodáři? Potom nemusíte jezdit daleko, najdete jej v Libereckém kraji.

Vypravte se do Bělé, č. p 105, u Libštátu, na samotný okraj libereckého regionu. Zde Alena Mihulková se svým partnerem Janem Hradeckým pěstují několik odrůd česneku. Vypěstovanou plodinu prodávají na okolních trzích či přímo ze dvora svého hospodářství.

Tito pěstitelé se mohou pochlubit několika oceněními, mezi jinými rovněž Regionální potravina Libereckého kraje, Výrobek roku 2012 - Libereckého kraje, Krkonoše – originální produkt. Současně získali druhé místo v letošní soutěži Živnostník roku 2014 Libereckého kraje,“ prozradila radní Libereckého kraje, Ivana Hujerová, zodpovědná za resort regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, proč se rozhodla tyto skvělé „česnekáře“ osobně navštívit.

Standardní český česnek zkoumají vědci

Hned po příjezdu radní s oběma hostiteli absolvovala „exkurzi“ v nové sušárně., „Česnek potřebuje dýchat,“ podotkla paní Alena. Jan Hradecký poté předvedl, jak fungují netradičně vyhlížející zemědělské stroje konstruované pro potřeby zpracování česneku. 

„Česnek je citlivá rostlinka, která nemá ráda stres,“ dodává téměř s něhou farmářka při názorné ukázce odstraňování stonku na stroji dovezeném z Francie. „Není to pouze o okopávání plodin, ale také o tvorbě propagačních materiálů, psaní žádostí o dotace, nebo také o aktivní spolupráci s ostatními pěstiteli česneku. Například s Vysokou školou chemicko-technologickou mapujeme specifika českého česneku tak, aby se podařilo definovat kvality česneku vypěstovaného v naší půdě. Chceme tím zaručit standard pro zákazníky, kteří  vyhledávají české produkty na našem trhu,“  přibližuje reálný obsah farmaření Jan Hradecký s tím, že právě podvodníci, kteří pod hlavičkou „pravý český česnek“ prodávají méně kvalitní česnek zahraniční, dělají starosti nejednomu poctivému českému pěstiteli.

Pojedete-li Bělou u Libštátu, určitě nepřehlédnete výrazná loga lemující zahradu těchto pěstitelů: Výrobek roku 2012 Liberecký kraj, Originální produkt Krkonoše nebo Český (garantovaný) výrobek, Český česnek. 

Tyto reklamní poutače jsme nechali vyrobit s přispěním dotace Libereckého kraje,“ připomněla Alena  Mihulková. „Jde o dotační program, kterým se Liberecký kraj snaží finančně podpořit regionální producenty a řemeslníky,“ zdůraznila Ivana Hujerová. To, že je propagace téměř stejně důležitá jako vlastní pěstění, si uvědomuje paní Mihulková velmi dobře. Ještě než si oblékla holínky a pracovní kalhoty, studovala v Praze marketing a propagaci. 

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky česnek, Liberecký kraj, Jan Hradecký, Libštát, Bělá, Krkonoše, dotace, Francie, Praha

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.