Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jizerská 50 klepe na dveře, rekreanti ale mají u hoteliérů přednost před účastníky závodu

Letošní ročník vytrvalostního závodu běžkařů Jizerská 50 koliduje s jarními prázdninami. Pro účastníky tak bylo skoro nemožné sehnat ubytování přímo v Bedřichově, kde závod o víkendu startuje. Přednost dostali rekreanti, kteří si objednali týdenní pobyty.

"Z toho, co mi říkali ubytovatelé, tak z 90 procent rezervovali prázdninové pobyty," uvedl starosta obce Petr Holub. V obci a okolí je v hotelích a penzionech asi 2000 lůžek. Jedním z mála, kdo dal přednost závodníkům, byl majitel dvou bedřichovských hotelů František Jelínek. Letos ubytuje asi 160 Norů a Švédů, přijedou na dva až tři dny. "Rozhodl jsem se kvůli tomu, že ke mně jezdí po léta. Finančně to určitě není výhodné tak jako prázdniny, ale mám k padesátce nějaký vztah," řekl.

Jizerská 50 se ještě loni jela na začátku ledna. Pořadatelé se ke změně termínu rozhodli po nedostatku sněhu v posledních zimách, kdy musel být závod zrušen nebo se jelo na zkrácené trati. "Sám jsem změnu jako bývalý lyžař kvitoval," řekl Jelínek. Na Jizerskou 50 je zatím přihlášeno přes 6000 lidí, vyprodáno ještě není. "Zájemci se mohou ještě registrovat," uvedl mluvčí Jizerské 50 Tomáš Leixner. Někteří lyžaři jsou podle něj opatrnější právě kvůli tomu, že v posledních letech zima závodu nepřála. Proto se také měnil termín. "U únorového je větší pravděpodobnost, že bude dostatečné množství sněhu, což se nyní potvrzuje," řekl Leixner.

Také mluvčí potvrdil, že kvůli jarním prázdninám bylo pro závodníky těžší najít ubytování. "Kdo ale potřeboval, tak ho sehnal," uvedl. Účastníci jsou ubytovaní v obcích po Jizerských horách, Jablonci a Liberci. Při dopravě do Bedřichova mohou v sobotu i v neděli využít kyvadlovou dopravu z Liberce a Jablonce. Kvůli jednotlivým závodům bude doprava o víkendu v Bedřichově omezena, hlavně ráno. "Obec bude pro vjezd uzavřená v sobotu i v neděli mezi 6:00 a 9:00," uvedl starosta Bedřichova. Do obce se dostanou v tu dobu jen auta se zvláštním povolením. Velmi omezená budou i místa k parkování. Parkoviště budou vyhrazená pro účastníky Jizerské 50 a ubytované hosty.

V Bedřichově se bude závodit od pátku do neděle. Jizerská 50 je nejznámější akcí v obci, podle starosty pomáhá Bedřichovu zviditelnit se. Na start prvního ročníku v roce 1958 se postavilo 52 borců, kteří se většinou znali. V posledních letech je v době konání Jizerské 50 v Bedřichově asi 8000 závodníků, pořadatelů a diváků. Závod se od čtvrtého ročníku koná na počest 15 českých horolezců, které v roce 1970 na expedici v Peru zavalila lavina pod Huascaránem. Letos se jede jubilejní 50. ročník a pořadatelé při té příležitosti vytvořili Klub mistrů pro nejvěrnější účastníky, kteří jeli Jizerskou 50 minimálně třicetkrát. Klub čítá zatím 116 borců, nejvíce startů má Ladislav Mika se 44 účastmi.

Autoři

Štítky Jizerská padesátka, Bedřichov, jarní prázdniny, doprava, František Jelínek, Petr Holub, Liberec, Jablonec, Ladislav Miko, Peru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jizerská 50 klepe na dveře, rekreanti ale mají u hoteliérů přednost před účastníky závodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.