Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V ZOO jsou v očekávání. Vejce snesly rovnou dva páry orlosupa bradatého

Další velký chovatelský úspěch hlásí ZOO. Pokud všechno dobře půjde, v příštích dnech by se měla vylíhnout mláďata orlosupa bradatého. K ostřílenému páru Boženě a Verneriovi zvanému Pišta se přidal další pár, který je považován za naději v navracení tohoto dravce do volné přírody.

Dosud byla Božena s Pištou jediným chovným párem v ZOO. „Za třicet let bylo vypuštěno zpět do volné přírody celkem třináct mláďat tohoto rodičovského páru,“ řekla mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Až teď se to povedlo novému páru, mimochodem samice je potomkem právě Boženy s Pištou, samec do Liberce dorazil z Rakouska. „Jedná se o velmi unikátní případ, protože k páření došlo již v pěti letech života. Běžně tento druh dravce poprvé hnízdí ve věku deseti let. Vzhledem k tomu, že orlosupi mohou hnízdit přibližně 40 let, jedná se o pár, který je obrovskou nadějí pro celý vypouštěcí program,“ vysvětlila mluvčí.

Na sneseném vejci se teď oba rodiče pravidelně střídají, zda je jejich první vejce oplozené se tak v ZOO dozví zhruba do čtrnácti dnů.

Česko je momentálně světovou velmocí v chovu hnízdících orlosupů. „V zoologických zahradách letos hnízdí celkem 11 párů a více než třetina párů tohoto druhu je tedy v českých zoologických zahradách,“ doplnila Tesařová s tím, že dva hnízdící páry mají už jen v Ostravě.

Orlosup byl ve volné přírodě na počátku dvacátého století vyhuben, pokud vše dobře půjde, mláďata by se měla do divočiny navrátit.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky zoologická zahrada, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ZOO jsou v očekávání. Vejce snesly rovnou dva páry orlosupa bradatého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.