Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zoo se může pochlubit vzácným přírůstkem. V Liberci se narodil sambar skvrnitý

Seznamte se, tohle je sambar skvrnitý. Sameček mimořádně vzácného sudokopytníka, pojmenovaný Bongat, se narodil ve čtvrtek 16. března v liberecké zoologické zahradě, pro kterou to je mimořádná událost. Bongat je filipínské mužské jméno a odkazuje k filipínskému původu sambarů skvrnitých. Po narození vážil 2,5 kilogramu a podle slov ošetřovatelů se má již čile k světu.

„Narození Bongata je mimořádnou událostí, protože se v liberecké zoo jedná o prvoodchov a v současné chvíli jsme jediná zoologická zahrada v Čechách, která tyto ohrožené filipínské endemity množí,“ řekla mluvčí zoologické zahrady Barbara Tesařová.

Sambary skvrnité můžete v nejstarší zoo v Čechách obdivovat od roku 2012, kdy k nám přijely čtyři laně z Itálie. O tři roky později skupinu posílil samec dovezený ze zoologické zahrady v Mulhouse ve Francii.

Sambar skvrnitý je endemitem filipínských Visajanských ostrovů, nežije nikde jinde na světě. Sambaři jsou silně ohroženi. Podle údajů Světového svazu na ochranu přírody žije na ostrovech Panay a Negros méně než 2500 jedinců, trend je přitom stále klesající. Hlavním problémem je fragmentace populace, postupující expanze zemědělských ploch na úkor původních lesních oblastí a také lov pro maso, a to i přes ochranu místní legislativou.

ZOO Liberec již 8 let spolupracuje s neziskovou organizací Talarak, které se podařilo ve svém záchranném centru na filipínském ostrově Negros rozmnořit již 33 jedinců. V současné době se organizace podílí na zalesňování území na hranici národního parku The Northern Negros Natural Park, kam by bylo potenciálně možné v budoucnu tyto jedince reintrodukovat zpět do volné přírody.

Foto Zoo Liberec

Štítky zoologická zahrada, Liberec, Česko, Negros, Zoologická zahrada Liberec, Mylhúzy, Panay

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo se může pochlubit vzácným přírůstkem. V Liberci se narodil sambar skvrnitý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.