Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před libereckou radnicí zavlaje o víkendu romská vlajka

Liberec v sobotu podpoří mezinárodní den Romů. Na stožáru před libereckou radnicí tak historicky poprvé zavlaje romská vlajka. Nejtěsnější možnou většinou si tento krok odhlasovali na dnešní radě města liberečtí radní.

„Tento z mého pohledu velmi důležitý signál statutárního města Liberec navenek dnes schválila rada města. Pravda, bylo to jen nejtěsnější možnou většinou, ale i to se počítá,“ říká náměstek primátora Ivan Langr (Změna)

Romská vlajka je mezinárodní vlajkou Romů vytvořená roku 1933 Generální unii rumunských Romů. V roce 1971 byla na prvním Mezinárodním romském sjezdu v Londýně schválena k užívání.

Vlajka se skládá z modrého pruhu v horní polovině, zeleného pruhu v polovině dolní a z červené čakry s 16 paprsky umístěné uprostřed. Čakra, která je i na vlajce Indie, odkazuje na indický původ romského národa. Zelený a modrý pruh symbolizují život věčných poutníků po zelené zemi pod blankytnou oblohou.

Štítky Liberec, Romové, Ivan Langer, Londýn, Indie, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před libereckou radnicí zavlaje o víkendu romská vlajka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.