Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Adopce u zvířat? Pár supů hnědých si v liberecké ZOO přisvojil mládě z Ostravy

Náhradní rodiče pro mládě supa hnědého hledala ostravská ZOO. A našla je v Liberci. Adopce u zvířat není nic jednoduchého, a tak měli i v tomto případě zoologové velké obavy, jak všechno dopadne. Ale oba liberečtí supí rodiče se o mládě vzorně starají a to roste jako z vody.

Mládě se narodilo 9. března. Jenže protože supů hnědých se podaří odchovat velice málo, řádově jednotky, v Ostravě se rozhodli, že mládě rodičům odeberou. „Chovatelé doufali, že odebrání vejce z hnízda u samice vyvolá snesení druhé snůšky, jak už se v minulých letech několikrát stalo,“ vysvětlila tisková mluvčí ostravské ZOO Šárka Nováková.

To se děje poměrně často, ale tentokrát to nevyšlo. Rodičovský pár druhou snůšku neměl a tím pádem přestal hnízdit. Proto bylo nutné najít náhradní rodiče, aby bylo mládě odchováno přirozeně jedinci svého druhu.

Ty našli v Liberci, kde pár supů hnědých je. Jenže v tuto chvíli nastává další problém. Samec totiž byl při minulém odchovu velmi nervózní a v ZOO se báli, že by se s mládětem mohlo něco stát. „Letos se ošetřovatelé rozhodli nechat ve voliéře nejen již zkušenou samici ale i samce, aby samici s odchovem pomohl. Doufali, že samice případný problém úspěšně vyřeší,“ řekla mluvčí liberecké zahrady Barbara Tesařová.

Pak už nezbývalo než sledovat, jak to všechno dopadne. „Mládě bylo podloženo 9. května kolem poledne. První přiletěl na hnízdo samec a reagoval velmi nervózně. Dokonce do mláděte klovnul zobákem. Nicméně potom přiletěla i samice a na mládě si okamžitě sedla a začala ho zahřívat. Pokaždé, když se samec pokusil přiblížit zobákem k mláděti, tak ho vyhnala. Během několika hodin se samec uklidnil a samici při zahřívání mláděte na krátkou dobu vystřídal,“ popsal hlavní zoolog liberecké ZOO Jan Hanel.

Jenže ani teď nebylo vyhráno, pár totiž za celý první den mládě nenakrmil. „Druhý den jsme se tedy chystali, že půjdeme do voliéry mládě nakrmit sami. Hodinu po poledni ale přiletěl na hnízdo samec, vyvrhl potravu a pár začal společně malého supa krmit sám. Od té doby vše funguje normálně a mládě roste jako z vody,“ dodal.

Autoři | Foto Marta Doležalová

Štítky zoologická zahrada, hnízdo, Ostrava, Zoologická zahrada Ostrava, Liberec, Šárka Nováková, Jan Miloslav Haněl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adopce u zvířat? Pár supů hnědých si v liberecké ZOO přisvojil mládě z Ostravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.