Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dotace na modernizaci ekologického vytápění v Liberci nepočká, říká předseda dozorčí rady teplárny

PR článek

Rozhovor s Ing. Jiřím Koptíkem, předsedou dozorčí rady Teplárny Liberec a předsedou představenstva MVV Energie CZ a.s.

Ani po několikahodinové diskuzi k teplárně a ceně tepla v Liberci nedospělo zastupitelstvo města k dohodě. Na jednání, kde jste byl hostem, jste několikrát zmínil pojem „reálná cena“, co to tedy přesně znamená?

Současná cena 672 korun s DPH je cena reálná, to znamená, že odpovídá současnému dimenzování tepelných sítí. Původně byla soustava zásobování teplem v Liberci dimenzována na trojnásobně vyšší odběr než nyní, což se logicky odráží v  ceně pro zákazníky. Oba akcionáři proto v roce 2015 uzavřeli dohodu o dlouhodobě udržitelném snížení ceny tepla. Komplexní modernizace vyžaduje partnerství se všemi zákazníky, proto jsme přistoupili k realizaci věrnostního programu v roce 2016. Dalším poklesem ceny v roce 2017 se nám podařilo cenu tepla snížit celkově až o 20 %.

98 % zákazníků teplárny, včetně všech bytových družstev, se připojilo k věrnostnímu programu a projevilo tak soustavě zásobování teplem svou důvěru.

Město i přes projevenou důvěru zákazníků v systém zásobování teplem v Liberci svou část dohody neplní. Proč?

Obvinění města jsou nedůvodná. Zásadní rozpor vztahující se k uzavřené dohodě se týká podmínky prokázání poklesu finančních prostředků. Argumenty zástupců města pro neplnění dohody byly vyvráceny renomovanými mezinárodními společnostmi. Spouštěcí mechanismus z uzavřené dohody pro vložení majetku obou akcionářů do Teplárny Liberec byl naplněn. Všechny ostatní diskuze, které s městem vedeme, jsou nad rámec dohody a mohou být řešeny samostatně, nemají však na plnění dohody žádný vliv.

Město argumentuje, že teplárna nakupuje palivo nevýhodně a že je zde stále prostor k dalšímu snížení nákladů. Jaký je pohled teplárny?

Městu jsme nakonec doložili, že zemní plyn nakupuje teplárna efektivně. Ze srovnání zbývajících nákladů s ostatními firmami na trhu vyplynulo, že se pohybují dokonce na spodní hranici rozsahu. Hlavním zdrojem tepla je energetické využití odpadů ve společnosti Termizo. I zde bylo jednoznačně prokázáno, že jde o nejlevnější možný zdroj tepla v Liberci. Termizo je zároveň po zohlednění dotací nejefektivnější zařízení pro energetické využití odpadů v ČR i v rámci Evropy a za dobré výsledky by společnost neměla být kritizována.

Město trvá na ceně 550 korun za gigajoule. Myslíte si, že je tento požadavek reálný?

Cena 550 korun je politickou proklamací. Není v současné chvíli technicky ani ekonomicky realizovatelná. Strategickým řešením vedoucím ke snížení ceny je modernizace sítě s využitím EU fondů. Po necelých třech letech usilovné práce na projektu se nám podařilo požadované prostředky výrazně snížit a čas potřebný na realizaci z pěti let zkrátit na dva roky, abychom občany Liberce obtěžovali uzavírkami co nejméně. Sedmdesátimiliónová dotace na projekt GreenNet tvoří přes 10 % z celkových přidělených peněz z programu OPPIK pro teplárenství od Ministerstva průmyslu a obchodu a je těsně před přidělením.

Co brání tomu, aby projekt modernizace GreenNet dotaci dostal?

Projekt byl dočasně pozastaven, a to z důvodu nevyřešené stabilizace finanční situace teplárny. V první řadě nedošlo k vložení majetku. Město navíc opakovaně neschvaluje koncepci modernizace na valných hromadách a dlouhodobým neplněním dohody aktivně blokuje kroky ke zlepšení situace. Tím ohrožuje stabilitu společnosti Teplárna Liberec. Náklady spojené s udržováním snížené ceny pro zákazníky tak nese pouze jeden z akcionářů, a to MVV Energie CZ.

Jak budete ve věci liberecké teplárny dále postupovat?

Abychom efektivně vyřešili dlouhotrvající spor, obrátili jsme se ve spolupráci s předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení ČR na Energetický regulační úřad (ERÚ) a na Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) s žádostí o moderaci.

Co byste vzkázal zastupitelům, kteří budou v následujících dnech o dalším postupu rozhodovat?

Rád bych zdůraznil, že předpokladem odpovědného rozhodnutí o budoucnosti teplárenství v Liberci je existence ucelené studie o ekologických a ekonomických dopadech tohoto rozhodnutí nejen na zákazníky teplárny, ale na všechny občany Liberce. Takovou studii však město po téměř dvou letech proklamací o její nezbytnosti zatím stále nemá. I bez tohoto odborného posouzení se stále staví proti technickému řešení, které odpovídá aktuální energetické koncepci. Stále věřím v racionalitu všech politických klubů a v rychlé vyřešení situace, která dnes nepřímo ohrožuje budoucnost dodávek tepla pro desítky tisíc obyvatel Liberce.

Štítky Liberec, teplo, MVV Energie CZ a.s., projekt, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, dotace, Energetický regulační úřad, Česko, Evropská unie, Teplárenský provoz Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotace na modernizaci ekologického vytápění v Liberci nepočká, říká předseda dozorčí rady teplárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.