Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Provoz zámku Svijany pomohou financovat hotel a restaurace

Provoz zámku ve Svijanech pomůže financovat nově otevřený hotel se 40 lůžky a restaurace. U příležitosti dokončení druhé etapy rekonstrukce památky to dnes novinářům řekl Tomáš Kučera, předseda představenstva Pivovaru Svijany, kterému zámek patří. Pivovar do obnovy památky investoval od roku 2015 sto milionů korun, z toho 30 procent získal z takzvaných norských fondů. Areál je od loňska otevřený veřejnosti. V plánu je ještě minipivovar v budově staré školy před zámkem. Stavět se ale bude až v příštím roce.

Svijanský zámek vznikl z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl stejně jako nedaleký pivovar v polovině 16. století Jaroslav z Vartemberka. Mezi jeho vlastníky byli i Valdštejnové a Rohanové. Po bitvě na Bílé hoře zámek už nesloužil jako šlechtické sídlo, byl jen správní budovou. Objekt postupně chátral, nejvíc dostal zabrat za socialismu, kdy prošel necitlivou přestavbou a léta sloužil jako ubytovna. Třetí podlaží a podkroví teď znovu slouží k ubytování. Za dvoulůžkový pokoj host zaplatí od 1432 korun včetně snídaně. K dispozici jsou i pokoje rodinné.

Zámek leží přímo naproti rozrůstajícímu se areálu Pivovaru Svijany, který patří do desítky největších pivovarů v zemi. Firma chátrající památku koupila v roce 2013. "Historicky pivovar vždycky patřil k zámku a je to taková naše povinnost se o zámek postarat. Je to nádherná budova, která by jinak spadla," uvedl ředitel pivovaru Roman Havlík. Předchozí vlastník měl s objektem velkolepé plány, nakonec z nich ale sešlo. Objekt chátral a hrozila jeho devastace. Dnes v něm návštěvníci najdou archeologickou expozici. Loni ji navštívilo 10 tisíc lidí.

Nákladnou rekonstrukci si podle Havlíka mohl pivovar dovolit, protože v posledních letech se firmě daří. Loni dodala na trh rekordních 624 890 hektolitrů piva. Letos to zatím vypadá, že navzdory EET a zákazu kouření by mohla jít výroba nahoru o dalších zhruba pět procent. "Nečekáme, že bude zámek vydělávat, ale rádi bychom, kdyby bylo v budoucnu hospodaření vyrovnané," řekl Havlík. Pomoci by podle něj měl i zážitkový a školní minipivovar. "Pokud přijede parta lidí, tak by si tady mohli pod vedením našeho zkušeného sládka uvařit pivo a za měsíc si ho pak přijet vypít," popsal záměr. Minipivovar by ale využili i sládci pro zkušební várky. "Zkoušet novinky ve velkém je drahé," dodal Havlík.

Autoři

Štítky Svijany, zámek, Zámek Svijany, Roman Havlík, Pivovar Svijany, minipivovar, rekonstrukce, Tomáš Kučera, bitva na Bílé hoře, Valdštejnové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz zámku Svijany pomohou financovat hotel a restaurace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.