Aktuálně

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Provoz zámku Svijany pomohou financovat hotel a restaurace

Autoři

Provoz zámku ve Svijanech pomůže financovat nově otevřený hotel se 40 lůžky a restaurace. U příležitosti dokončení druhé etapy rekonstrukce památky to dnes novinářům řekl Tomáš Kučera, předseda představenstva Pivovaru Svijany, kterému zámek patří. Pivovar do obnovy památky investoval od roku 2015 sto milionů korun, z toho 30 procent získal z takzvaných norských fondů. Areál je od loňska otevřený veřejnosti. V plánu je ještě minipivovar v budově staré školy před zámkem. Stavět se ale bude až v příštím roce.

Svijanský zámek vznikl z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl stejně jako nedaleký pivovar v polovině 16. století Jaroslav z Vartemberka. Mezi jeho vlastníky byli i Valdštejnové a Rohanové. Po bitvě na Bílé hoře zámek už nesloužil jako šlechtické sídlo, byl jen správní budovou. Objekt postupně chátral, nejvíc dostal zabrat za socialismu, kdy prošel necitlivou přestavbou a léta sloužil jako ubytovna. Třetí podlaží a podkroví teď znovu slouží k ubytování. Za dvoulůžkový pokoj host zaplatí od 1432 korun včetně snídaně. K dispozici jsou i pokoje rodinné.

Zámek leží přímo naproti rozrůstajícímu se areálu Pivovaru Svijany, který patří do desítky největších pivovarů v zemi. Firma chátrající památku koupila v roce 2013. "Historicky pivovar vždycky patřil k zámku a je to taková naše povinnost se o zámek postarat. Je to nádherná budova, která by jinak spadla," uvedl ředitel pivovaru Roman Havlík. Předchozí vlastník měl s objektem velkolepé plány, nakonec z nich ale sešlo. Objekt chátral a hrozila jeho devastace. Dnes v něm návštěvníci najdou archeologickou expozici. Loni ji navštívilo 10 tisíc lidí.

Nákladnou rekonstrukci si podle Havlíka mohl pivovar dovolit, protože v posledních letech se firmě daří. Loni dodala na trh rekordních 624 890 hektolitrů piva. Letos to zatím vypadá, že navzdory EET a zákazu kouření by mohla jít výroba nahoru o dalších zhruba pět procent. "Nečekáme, že bude zámek vydělávat, ale rádi bychom, kdyby bylo v budoucnu hospodaření vyrovnané," řekl Havlík. Pomoci by podle něj měl i zážitkový a školní minipivovar. "Pokud přijede parta lidí, tak by si tady mohli pod vedením našeho zkušeného sládka uvařit pivo a za měsíc si ho pak přijet vypít," popsal záměr. Minipivovar by ale využili i sládci pro zkušební várky. "Zkoušet novinky ve velkém je drahé," dodal Havlík.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Svijany, zámek, Zámek Svijany, Roman Havlík, Pivovar Svijany, minipivovar, rekonstrukce, Tomáš Kučera, bitva na Bílé hoře, Valdštejnové

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.