Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bezejmenný park možná dostane jméno po zakladatelích Severáčku. Sloužit by mohl k pořádání koncertů

Vedení města plánuje pojmenovat zatím bezejmenný park v Přemyslově ulici na Park Jiřiny a Milana Uherkových. Chce tím uctít památku zakladatelů a prvních sbormistrů pěveckého sboru Severáček. Návrh bývalých členů sboru město Liberec teď dostanou zastupitelé, kteří o přejmenování parku musí rozhodnout.

„Park se nachází v blízkosti bývalého bydliště manželů a byl i místem, které pan Uherek po smrti své manželky často a s oblibou navštěvoval. Naším budoucím cílem je upravit tento veřejný prostor na „hudební park“, a vytvořit tak vhodné místo pro pořádání koncertů pod širým nebem,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr. Park by podle něho bylo vhodné otevřít ke konci příštího školního roku.

K 60. výročí založení tohoto souboru, který proslavil město Liberec po celém světě, nechá zhotovit pamětní desku, kterou umístí na čelní stranu budovy Domu dětí a mládeže Větrník, kde Severáček jako sbor začínal.

Severáček založili v roce 1958 právě Jiřina a Milan Uherkovi. Od roku 1961 přiváží sbor pravidelně nejvyšší ocenění z prestižních soutěží z celého světa. V repertoáru sboru jsou skladby všech slohových období od středověké hudby po současné, často experimentující sborové kompozice. Výrazný podíl tvoří úpravy lidových písní zpívaných převážně v originálním jazyce. Severáček pravidelně natáčí pro rozhlas a televizi, na svém kontě má několik gramofonových desek a osm samostatných CD. 

Foto Mapy Google

Štítky Liberec, park, Severáček, Přemyslova ulice, Milan Uherka, Jiřina Uherková, Ivan Langer, koncert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezejmenný park možná dostane jméno po zakladatelích Severáčku. Sloužit by mohl k pořádání koncertů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.