Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dobrovolníci z Evropy i Asie budou letos pracovat i u zámku v Liberci

Desítky dobrovolníků od pondělí pomáhají na Liberecku. Jedna skupina pracuje na hradu Grabštejn u Hrádku nad Nisou, druhá bude působit dva týdny v Liberci a v Jablonném v Podještědí. Součástí jejich programu bude i úklid zahrad u zámku v Liberci, které jsou letos o prázdninách veřejnosti po dlouhých letech opět přístupné. Úklid bude podle koordinátorky libereckého projektu Jany Pichové spojený s piknikem pro veřejnost.

"Moc rádi se potkáme s místními obyvateli a podělíme se o osobní příběhy i ochutnávky jídla," uvedla Pichová.

Zahraniční dobrovolníci jezdí do Liberce dlouhodobě, pomáhají spolku Čmelák - Společnosti přátel přírody. Letos přijelo do Liberce 13 středoškoláků ve věku od 15 do 17 let z Francie, Turecka, Vietnamu, Ruska, Itálie, Španělska a Polska. "Někteří už mají za sebou zkušenosti s dobrovolnictvím, a protože budeme bydlet společně a vařit si také dohromady, tak se každý den můžeme navzájem inspirovat a porovnat, jak to vypadá v Česku a jaké to je u nich doma," řekla hlavní vedoucí workcampu Irena Pajerová. V následujících dvou týdnech budou dobrovolníci pracovat hlavně v oblasti Nového pralesa na Ještědu a mokřadech v Jablonném. Pomáhat budou se sekáním trávy, sbíráním dříví a revitalizací obou lokalit.

Tradiční je letní pobyt zahraničních studentů i na hradě Grabštejn, workcamp tam je popatnácté. Letos bude hlavní náplní práce pro devět dobrovolníků z pěti evropských zemí, Koreje a Mexika čištění svahů kolem hradu. "Práce je to náročná, protože svahy okolo hradu jsou prudké, ale doufáme, že se práce účastníci zhostí s odhodláním," uvedla kastelánka hradu Iva Bártová. V případě špatného počasí je pro dobrovolníky naplánováno uklízení hradních půd.

Dobrovolníci na Liberecko přijeli v rámci projektů neziskové organizace INEX - sdružení dobrovolných aktivit, která se od roku 1991 zabývá mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním. V Libereckém kraji budou dobrovolníci v dalších týdnech pomáhat ještě ve Skalce u Doks na Českolipsku a Harrachově na Semilsku.

Autoři

Štítky Liberec, Liberecký zámek, úklid, dobrovolníci, Evropa, Asie, Liberecký kraj, Jablonné v Podještědí, Grabštejn, Hrádek nad Nisou, hrad, Francie, Turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci z Evropy i Asie budou letos pracovat i u zámku v Liberci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.