Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Je tohle Bárt, kterého uvěznil zával v noře? V jabloneckém útulku přijali nápadně podobného teriéra

Záchrana sedmiletého border teriéra a lišky, kteří uvízli v noře za závalem v Českém ráji, je zahalena další záhadou. Jak už jsme informovali během víkendu, záchranářům se podařilo uvolnit zával. Tím také po týdnu záchranná akce oficiálně skončila. Mezitím se ale ve dvacet kilometrů vzdáleném Jablonci nad Nisou objevil pes, který je nápadně podobný zasypanému Bartovi. Informovala o tom ve večerních zprávách televize Nova.

Zda se jedná skutečně o psa, který na několik dní uvízl za závalem, není jasné. Podle Ligy na ochranu zvířat je stejného plemene, pohlaví a nejspíš i věku. „Za 20 let provozování útulku jsme borderteriéra měli jenom dvakrát a to vyloženě jenom na chvilku, kdy majitelům se pejsek ztratil,“ řekla TV Nova předsedkyně Ligy na ochranu zvířat Dagmar Kubištová. "Není to tak rozšířené plemeno," shrnul veterinář Jaromír Baudyš.

Psa nápadně podobného zaběhnutému Bártovi přijali v útulku v sobotu, právě v den, kdy se z nory přestalo ozývat zoufalé naříkání zvířete. To, co se do té doby z nory ozývalo, navíc nemuselo být podle veterinářů psí sténání. „Štěkavé zvuky umí vydávat i liška,“ dodal veterinář.

VIDEO: Záchranáři bojovali o život psa. Zůstal ve skalách zavalený v noře 

Nalezený pejsek pobíhal v blízkosti zimního stadionu, bez obojku. „Vyspinkal se u nálezců a ti ho pak předali v sobotu odpoledne do naší péče,“ doplnila Kubištová.

Ligu na ochranu zvířat teď čeká detektivní práce, kdy se pokusí rozluštit téměř nečitelné tetování psa v uchu. Právě tímto způsobem se označují výhradně psi s průkazem původu. S identifikací nalezeného psa by jim mohla pomoci také majitelka Bárta, která se ovšem podle informací televize Nova zhroutila.

Sedmiletý border teriér Bart se zaběhl pánovi minulé pondělí při sběru borůvek. Při pronásledování za liškou vběhl do její nory. Tam zřejmě došlo ke krátkému boji a závalu, který je oba v noře uvěznil.

Po mnoha neúspěšných pokusech záchranáři do závalu dali kotvu a tou jeho část vytrhli. Vznikl tak prostor, kterým se zvířata mohla prohrabat. Po více než týdnu byla oficiálně záchrana obou zvířat ukončena. 

Foto Útulek Dášenka

Štítky Skalany, border teriér, záchranná akce, útulek Dášenka, pes, TV Nova, ochrana zvířat, veterinární lékař, Dagmar Burešová, Jablonec nad Nisou, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je tohle Bárt, kterého uvěznil zával v noře? V jabloneckém útulku přijali nápadně podobného teriéra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.