Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Turisté neprojdou přes hráz přehrady v Bedřichově, opravuje se

Na jizerskohorské přehradě Bedřichov na Černé Nise začala oprava hráze, práce potrvají více než rok. Pro turisty bude cesta přes hráz uzavřená letos do konce listopadu a poté v letní sezoně také v příštím roce.

Hráz přehrady postavené v letech 1902 až 1905 už opravu nutně potřebovala. Poslední větší rekonstrukcí prošla v 50. letech minulého století. Povrch hráze tehdy vypadal stejně jako mají na Harcově v Liberci nebo jablonecké přehradě. "Byly tam kostky a po stranách chodníčky. Izolace ale nebyly úplně nejlepší a zatékalo do koruny hráze, tak se to tenkrát zalilo železobetonovou deskou po celé délce," uvedl hrázný přehrady Petr Noswitz.

Ve špatném stavu je ale nyní i železobetonová deska, přes kterou prosakuje voda. "Musí se to celé demontovat asi do půl metru hloubky, dát izolace a bude se to dělat v původním stylu, tedy s kostkami," řekl Noswitz. Na délku má hráz 340 metrů, oprava si vyžádá bez daně víc než 12 milionů korun. Hotovo by mělo být nejpozději na konci září příštího roku.

Přehrada a její okolí je vyhledávaným místem mezi turisty, nachází se ve druhé a třetí zóně Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Jako náhradní trasu mohou pěší využít povalový chodník po pravém břehu od hráze. Pro cyklisty je zřejmě nejlepší odbočit u Mechoviště vlevo po Povalové cestě a dále jet po Nové elektrárenské cestě na levý břeh od hráze.

Bedřichovská přehrada slouží k regulaci toku na Černé Nise a ochraně před velkými vodami. Zároveň má i rekreační charakter a využívá se také k rybaření. Během opravy hráze se přehrada vypouštět nebude. Přehrada je součástí soustavy retenčních nádrží, které byly v podhůří Jizerských hor vybudovány v letech 1902 až 1911. Pět přehrad v Liberci na Harcovském potoce, v Bedřichově na Černé Nise, ve Fojtce na Fojtském potoce, v Mlýnici na Albrechtickém potoce a v Jablonci na Mšenském potoce bylo postaveno podle projektu německého architekta Otto Intzema po ničivých záplavách, které oblast zasáhly v roce 1897.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Bedřichov, přehrada, hráz, oprava, Černá Nisa, potok, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté neprojdou přes hráz přehrady v Bedřichově, opravuje se  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.