Není to tak dlouho, co jsme vás informovali o kečupu z Kauflandu, který obsahoval méně rajčat než uváděla etiketa. Nyní tu máme další podobný případ. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalili v Kania kečupu z Lidlu jen minimum rajčatového podílu. Podle vyhlášky, která v tuzemsku platí, by tento kečup ani neměl být nazýván kečupem.
Inspekce ve středu nařídili stáhnout ze všech obchodů řetězce Lidl „Kania Curry Ketchup Mild“ s označením data minimální trvanlivosti do 28. 4. 2018. Německý kečup vyrobený Lidlem v laboratorním testu propadl a nemůže být nazýván kečupem.
„Laboratorní rozbor inspekce u kečupu potvrdil o polovinu nižší obsah rajčat, než u potravin označených jako kečup vyžaduje národní vyhláška. Podíl rajčatové sušiny musí být u kečupu minimálně 7 procent, analýza ale prokázala tento podíl pouze v hodnotě 3,5 procenta,“ shrnula mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Jedná se tak o klamavé informování spotřebitele. „Označení výrobku totiž neumožnilo spotřebitelům získat pravdivé informace o skutečné povaze potraviny a pod názvem kečup tak mohli očekávat výrobek s vyšším obsahem rajčat,“ uzavřel Kopřiva. Podle něho nyní Státní zemědělská a potravinářská inspekce zahájila s řetězcem správní řízení, ve kterém se rozhodně o výši uložené pokuty.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.