Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Jablonecké Eurocentrum patří výrobcům skla a bižuterie. Křehká krása chce překonat loňskou návštěvnost

Podobně rozsáhlou výstavu skla a bižuterie nikde v okolí nenajdete. Jablonecké Eurocentrum opět patří výstavě Křehká krása, která předvádí výsledky řemeslného umu sklářů a výrobců bižuterie ze širokého okolí. Návštěvníci tak mají šanci u čtyř desítek vystavovatelů obdivovat a nakupovat jejich výrobky až do nadcházející neděle.

Oblíbená akce, kterou v loňském roce navštívilo zhruba 8 tisíc návštěvníků, odstartovala ve čtvrtek. „V letošním roce bychom díky větší kampani rádi překročili 10 tisíc návštěvníků,“ řekla tajemnice Svazu výrobců skla a bižuterie Hana Semelková.

Velkým lákadlem je podle ní v letošním roce také doprovodný program, kdy se během čtyř výstavních odpolední na jevišti vystřídají různé kapely. „Pomyslným vrcholem je páteční vystoupení Jaroslava Uhlíře,“ dodala.

Křehká krása není pouze prodejní výstavou, ale také akcí, kde si může svou zručnost vyzkoušet také široká veřejnost. „Vedle nepřeberné nabídky skla, bižuterie, vánočních ozdob se prostory centra stala také příjemným místem, kde mohou strávit velkou část dne i celé rodiny, protože je připraven dostatek zábavy nejen pro dospělé, ale i pro děti. Například všichni dostanou možnost si v rámci doprovodného programu vytvořit vlastní šperk, namalovat vánoční ozdobu nebo si vyfouknout skleněný pohár,“ shrnula Květa Vinklátová, členka rady kraje pro cestovní ruch, památkovou péči a kulturu. Právě kraj expozici skla a bižuterie Křehkou krásu pravidelně podporuje stotisícovou částkou.

Jednou z nejatraktivnějších částí pro návštěvníky je sekce, kde výrobci předvádí některé z technik zpracování skla a výroby bižuterie. „Divácky velmi úspěšná bývá mobilní sklářská huť nebo povrchová výzdoba skla,“ dodala Vinklátová.

Pozornost návštěvníků přitahují také skleněné kabelky od Lukáše Šulce ze Železného Brodu. „Každý rok se na Křehkou krásu snažíme připravit nějakou zajímavost – loni to byla výstava z díla zesnulého Bořka Šípka, předloni zase skleněné šaty Blanky Matragi,“ dodává ředitelka Muzea skla a bižuterie Milada Valečková. V neposlední řadě je zajímavým bodem v programu výstavy také celá verze fenomenální módní přehlídky “Made in Jablonec 2017” s podtitulem Glamorous day.  

Křehká krása je letos souběžná s Mezinárodním trienále skla, díky čemu mají zájemci možnosti vidět navíc práci dalších devadesáti značek, tvorbu 25 sklářských výtvarníků a pedagogů i žáků z dvanácti zemí světa. Trienále odstartovalo 24. června a propojuje tak kromě Eurocentra také muzeum, Galerii N a kostel svaté Anny.

„Chceme bižuterní a sklářský průmysl představit v plné kráse. Naším cílem je, aby se návštěvníci výstavy i trienále přesvědčili o kreativitě a umění českých sklářů a výrobců bižuterie. I proto jsme zvolili výhodné čtyřdenní vstupné 50 korun pro dospělé a děti od 16 let, které opravňuje ke vstupu jak na výstavu Křehká krása, tak na všechny expozice trienále,“ uvádí předseda Svazu výrobců skla a bižuterie Pavel Kopáček.

Foto

Štítky Jablonec nad Nisou, Křehká krása, výstava, sklářství, bižuterie, Květa Vinklátová, Liberecký kraj, krása, sklo, Jaroslav Uhlíř, Bořek Šípek, Blanka Matragi, Pavel Kopáček, Galerie N

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jablonecké Eurocentrum patří výrobcům skla a bižuterie. Křehká krása chce překonat loňskou návštěvnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.