Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pronájem skiareálu na Ještědu dořešený není, sezonu to neohrozí

Liberec musí o další měsíc odložit schválení podmínek pronájmu skiareálu na Ještědu společností Tatry Mountain Resorts (TMR) miliardáře Igora Rattaje. Provoz areálu v letošní sezoně tím ale ohrožený není, řekl primátor Liberce Tibor Batthyány (býv. ANO). Zimní středisko provozuje městská společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ), město chce dát areál do nájmu firmě TMR už od nadcházející sezony. "Ať už to dopadne jakkoliv, SAJ je připraven provozovat areál i tuto zimu," uvedl Batthyány.

Se zástupci TMR jedná primátor už dva roky, uzavření dohody se ale kvůli komplikované přípravě a splnění všech právních předpisů neustále odsouvá. Dnes měli zastupitelé města konečně schvalovat podmínky pronájmu, nakonec se tím ale nezabývali. Místo toho jim musel primátor předložit ke schválení záměr na pronájem městských nemovitostí na Ještědu. Pokud by ho město nevyhlásilo, hrozilo by, že by následná nájemní smlouva byla neplatná. "Nemůžeme si dovolit obcházet zákony," uvedl Batthyány.

Záměr spojený s pronájmem Ještědu radnice zveřejnila už na jaře, tehdy jako jedinou vhodnou nabídku dostala od firmy TMR. "Protože jsme předtím vyhlašovali komplexní záměr na pacht podniku a provozování areálu, tak teď musíme podle zákona extra zveřejnit i záměr pronájmu nemovitostí, které jsou v majetku města," řekl primátor. Městu patří více než 12,5 hektaru, na nichž jsou komunikace, vodní nádrž, parkovací dům, sportoviště a zeleň.

Záměr dnes zastupitelé schválili, zveřejněn bude 15 dnů na úřední desce. Primátor věří, že podmínky pronájmu tak zastupitelstvo schválí na příštím jednání, které bude za měsíc. "Je tady naděje, když to schválíme v listopadu, že si areál TMR převezme ještě letos," řekl Batthyány. Podle něj je ale město připraveno i na variantu, že TMR začne provozovat středisko až v dubnu 2018.

Město hledá strategického partnera pro Ještěd, protože nemá na investice, navíc je areál za současného stavu prodělečný. Město uvádí, že za předchozích pět sezon byla celková ztráta téměř 70 milionů Kč. TMR ve své nabídce uvedlo, že v první fázi investuje 169 milionů korun. Další investice ve výši půl miliardy korun zavisí na změnách v územním plánu. Ještěd by měla firma provozovat 25 let.

Největším problémem skiareálu jsou úzké sjezdovky, úpravy potřebuje i zázemí. Podle platného územního plánu je zatím možné vybudovat novou páteřní červenou sjezdovku Skalka s umělým osvětlením, jde o investici zhruba za 160 milionů korun. Rozšířit potřebují i další sjezdovky a na severní straně Ještědu schází široká sjezdovka pro rodiny s dětmi. Nedostatečná je také kapacita nádrže pro výrobu umělého sněhu.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, Ještěd, TMR, sjezdovka, skiareál, Tatry mountain resorts, Tibor Batthyány, primátor, Sportovní areál Ještěd a.s., SaJ a.s., investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pronájem skiareálu na Ještědu dořešený není, sezonu to neohrozí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.