Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

FOTO: Liberec si připomněl listopadové události. Prázdná gesta jsou k ničemu, shrnul primátor Batthyány

Den boje za svobodu a demokracii si dnes připomíná celá Česká republika. Shromáždění u Památníku obětem komunismu v Jablonecké ulici v Liberci se zúčastnili představitelé města, v čele s primátorem Tiborem Batthyánym, rektor Technické univerzity Zdeněk Kůs, náměstek hejtmana Libereckého kraje Přemysl Sobotka a radní Radka Loučková Kotasová a mnoho dalších hostů, včetně zástupců armády, policie a mnoha dalších organizací, spolků a odbojových organizací.

V rámci programu vystoupila skupina Spolktrio a na závěr zazněla česká státní hymna. Všichni přítomní se poté vydali na tradiční pochod proti zapomínání, který zakončili položením květin a zapálením svíček u Památníku obětem okupace 1968 na průčelí historické radnice na náměstí Dr. Edvarda Beneše.

„Žijeme v přetechnizované době, kdy se lidé k názorovým proudům a podpoře takovýchto akcí připojují hlavně prostřednictvím „lajků“ na sociálních sociálních sítích. Leckdo by řekl, že i to je postoj, ale podle mě není. Tohle klikání je pro většinu lidí jen zautomatizovaná věc a není to to samé jako sem přijít a krátce zavzpomínat nebo se jen zamyslet. Netvrdím, že je to povinnost a nemělo by to být ani gesto. Prázdná gesta jsou k ničemu. Je to o tom, že když už sem někdo přijde, tak chce a něco to pro něj znamená,“ řekl ve svém proslovu primátor Liberce Tibor Batthyány.

Listopadové události si občané České republiky připomínají už desítky let, od roku 2000 se obě události uctívají státním svátkem. Do té doby měl 17. listopad statut významného dne. Výročí boje studentů za svobodu a demokracii si připomínají i občané Slovenské republiky. Tento den je rovněž Mezinárodním dnem studenstva, který odkazuje právě na události v protektorátu roku 1939.

„Jak jde čas, pamětníků ubývá. Bylo by dobré ale nezapomenout na uplynulé půlstoletí. Půlstoletí plné krutosti, strachu a děsu. Přál bych si, abychom nezapomněli na dobu, kdy jsme nemohli cestovat, studovat, co jsme chtěli, nemohli jsme poslouchat hudbu, kterou jsme chtěli. Přál bych si, aby nejen každý v sobě, ale aby celý národ nezapomněl,“ řekl rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs.

Foto Jan Král

Štítky Liberec, 17. listopadu, 1939, 1989, pieta, primátor, Zdeněk Kůs, Česko, Přemysl Sobotka, Radka Loučková Kotasová, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Liberecký kraj, Edvard Beneš, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Liberec si připomněl listopadové události. Prázdná gesta jsou k ničemu, shrnul primátor Batthyány  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.