Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dny restorativní justice probíhají napříč celou Českou republikou

Ve druhé polovině listopadu se ve většině evropských zemí, ale také v Kanadě či Nepálu, pořádá tzv. Týden restorativní justice. Probační a mediační služba se do této akce zapojila již v minulém roce a v rámci letošního konání pro všechny zájemce přichystala se svými partnery mnoho akcí, které probíhají ve dnech 19. - 30. listopadu 2017 napříč celým Českem.

Nechybí mezi nimi promítání filmů, besedy, přednášky, ale také tzv. pohovory nanečisto se zájemci o práci z řad odsouzených. Kompletní program a další informace naleznete na internetové stránce http://www.rozvojprogramu.cz

A co je to vlastně ta restorativní justice? Dlouhou dobu bylo v trestním řízení vždy na prvním místě potrestání pachatele, který trestný čin spáchal. Postupem času se ale trestní systém posouvá do bodu, kdy namísto prvků tradiční retributivní (trestající) justice, která má za cíl primárně prokázat pachateli vinu a uložit mu adekvátní trest, se čím dál více uplatňují prvky justice restorativní, tedy obnovující. Pachatel je v rámci restorativní justice seznamován s důsledky spáchaného trestného činu na konkrétní oběť a na její okolí. Je veden k tomu, aby v řešení těchto následků byl aktivní a mohl tak svým přístupem oběti nahradit újmu hmotnou i morální. Tento nový úhel pohledu výstižně vyjádřil Howard Zehr, americký kriminolog, který je považován za průkopníka myšlenek restorativní justice: "Jestliže kriminalita zraňuje, spravedlnost má napravovat křivdy a napomáhat uzdravení." V mnoha případech tak dochází k tomu, že se obě strany, pachatel i oběť, společně setkají tváří v tvář a danou věc společně vyřeší v rámci mediace.

Stali jste se obětí trestného činu? Ve Vaší těžké situaci Vám může pomoci Probační a mediační služba, jejíž poradny v rámci projektu „Proč zrovna já? II“ jsou po celé České republice. Služeb těchto poraden může využít každý, kdo se cítí být obětí trestného činu, nehledě na věk, pohlaví či způsobenou újmu. Poradny Vám mohou pomoci zorientovat se v trestním řízení, objasnit Vaše práva, poradit s nárokem na náhradu škody či s odškodněním. Součástí služeb je také poskytování psychické podpory při zvládání svízelné životní situace. V Liberci lze poradnu kontaktovat přímo na středisku. 

Probační a mediační služby na adrese náměstí Dr. E. Beneše 585, ve druhém patře, a to bez objednání v následujících hodinách: úterý 08:00 – 10:00, 12:00 – 14:00, středa 08:00 – 10:00, 12:00 – 14:00, čtvrtek 08:00 – 10:00.

Lépe však uděláte, pokud si konzultaci domluvíte přímo s poradcem, a to buď pomocí e-mailové adresy blafka.pms@gmail.com či zavoláním na telefonní číslo 727 873 121.

Tisková zpráva

Štítky Liberec, Probační a mediační služba, Restorativní justice, Česko, trestný čin, Kanada, Nepál, Howard Zehr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny restorativní justice probíhají napříč celou Českou republikou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.