Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Neměli bychom rozhodovat za sedm generací zastupitelů, říká iniciátor referenda o areálu na Ještědu

O osudu areálu na Ještědu by měli rozhodovat Liberečané v referendu. Přesně tento návrh chtějí na čtvrtečním jednání městského zastupitelstva předložit liberečtí radní Josef Šedlbauer (Změna) a zastupitel Antonín Ferdan (Starostové). Na více informací k možnému referendu jsme se zeptali prvního jmenovaného.

Popište našim čtenářům, jaký je důvod pro vypsání referenda.
Hlavní důvody pro referendum jsou dva. Ještědský hřeben není jen sportovní areál, ale nejvýznamnější rekreační zázemí města a místo s vysokou hodnotou pro většinu Liberečanů, nejen lyžařů. Pětadvacet let daleko přesahuje náš zastupitelský mandát a nikdo před minulými volbami nemluvil o něčem, jako je faktické předání Sportovní areál Ještěd do soukromých rukou.

Pokud by Váš návrh prošel, kdy by mělo referendum podle proběhnout?
Je navrženo společně s prvním kolem prezidentských voleb 12. a 13. ledna.

Primátor Tibor Batthyány označil, že by v tomto případě bylo referendum zneužito k politickým účelů. Jaký je Váš názor na toto označení?
Pokud je přesvědčen, že většina lidí v Liberci souhlasí s pronájmem Ještědu do rukou Tatry Mountain Resorts, může referendem jen získat neprůstřelný argument. Nebo také ne.

PSALI JSME: Radní Josef Šedlbauer chce prosadit referendum o tom, zda pronajímat areál na Ještědu

Proč jste referendu neinicioval už dříve?
Termín referenda nejde stanovit libovolně, pokud nemá jít jen o drahý výzkum veřejného mínění. Ve větších městech všechna úspěšná místní referenda, tedy s dostatečnou účastí voličů pro závazný výsledek, byla spojena s parlamentními nebo prezidentskými volbami. Samotný návrh na referendum není nový, pochází už z doby, kdy zastupitelstvo začalo jednat o vstupu investora. No a teprve teď můžeme položit přesnou otázku, protože jsou známé smlouvy.

Neměla by veřejnost rozhodovat v referendu o jiných otázkách? Podle primátora se jedná o běžné strategické rozhodování.
Pronájem Ještědu na 25 let? Tohle město dočasně spravujeme a neměli bychom rozhodovat za dalších sedm generací zastupitelů a lidí, kteří je zvolí. Proto se veřejný majetek nemá pronajímat na víc než zhruba osm let, aby nešlo o faktickou privatizaci. Nebo tam aspoň musí být možnost ukončení a vzájemného vypořádání, což v těchto smlouvách není. Jiné otázky pro referendum? Ano, za mě třeba regulace hazardu ve městě, podobně jako je teď vyhlášeno v Jablonci.

Měla by veřejnost rozhodovat o pronájmu areálu na Ještědu?

Celkem hlasovalo281 čtenářů

Foto Jan Král

Štítky Liberec, Ještěd, TMR, sjezdovka, skiareál, Tatry mountain resorts, Tibor Batthyány, Josef Šedlbauer, referendum, Igor Rattaj, Starostové a nezávislí, Sportovní areál Ještěd a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neměli bychom rozhodovat za sedm generací zastupitelů, říká iniciátor referenda o areálu na Ještědu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.