Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Nová páteřní sjezdovka bude na Ještědu nejspíš až za dva roky

Novou páteřní sjezdovku ve skiareálu na Ještědu v Liberci za 160 milionů korun budou moci lyžaři využít nejspíš až za dva roky. Její vybudování plánuje nový provozovatel skiareálu, společnost Tatry mountain resorts slovenského miliardáře Igora Rattaje. Dřív ji podle něj zřejmě nestihnou vybudovat.

Hlavním důvodem je, že se teprve začne připravovat veškerá dokumentace k získání stavebního povolení. "Když to půjde dobře, je to tak na rok až rok a půl," uvedl Rattaj. S výstavbou sjezdovky se tak nejspíš začne na jaře 2019 a hotová by měla být do zimy.

O vybudování nové páteřní sjezdovky Skalka se v Liberci mluví delší dobu, město jako vlastník areálu ale na nákladnou investici nemělo peníze. Vzniknout by měla v místě stávající úzké červené sjezdovky dlouhé 1,7 kilometru. Celý svah by měl být osvětlený a široký až 60 metrů.

Tatry mountain resorts začne provozovat areál od letošní sezóny, od města ho získá do pronájmu na deset let s opakující se desetiletou opcí. Původně měla firma dostat Ještěd na čtvrtstoletí, radnice se kratší základní dobou jistí, že tam slibované investice provede. Pokud město nebude spokojené, opci může zrušit. Pokud tak učiní po prvních deseti letech, musí Tatry mountain resorts zaplatit jeho investice v zůstatkové výši a smluvní pokutu. Po 20 a více letech nebude mít Tatry mountain resorts v případě ukončení smlouvy nárok na náhradu. Podle Rattaje počítají s tím, že na rozvoj areálu vydají v následujících letech 600 až 700 milionů korun.

Ve skiareálu na Ještědu je přes devět kilometrů tratí se třemi lanovkami a pěti vleky. Největším nedostatek jsou úzké sjezdovky. Tatry mountain resorts plánuje jejich rozšíření a vybudování nové pro rodiny s dětmi, která také na severní straně chybí. V plánech má i vybudování další retenční nádrže, sáňkařské dráhy či šestisedačkové lanovky. Realizace těchto plánů je ale závislá na změnách územního plánu. Tatry mountain resorts slibuje i výrazné zlepšení doprovodných služeb. V letošní se podle Rattaje velké změny nedají očekávat. "Trochu jsme spolupracovali se současným vedením areálu při tvorbě ceny a nastanou malé změny v provozu," dodal.

Za pronájem a pacht lyžařského areálu získá město ročně 5,2 milionu korun, z toho 4,2 milionu je určeno na benefity pro sportovní klub. V budoucnu by mělo dojít k navýšení celkové částky až na 8,5 milionu ročně. Tatry mountain resorts převezme i patnáctimilionový dluh městské společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ), jež nyní areál provozuje. Areál má ještě dluh vůči městu ve výši 65 milionů korun, který ale bude muset radnice kapitalizací "odepsat".

Autoři | Foto

Štítky Liberec, Ještěd, TMR, sjezdovka, skiareál, Tatry mountain resorts, Igora Rattaj, investice, Tatry, Sportovní areál Ještěd a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová páteřní sjezdovka bude na Ještědu nejspíš až za dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.