Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Podnikatelé kritizují Úřad práce v Liberci za nábor pro Německo

Čeští podnikatelé a živnostníci kritizují úřad práce v Liberci za pomoc při náboru lidí na práci v Německu. Liberecká pobočka ve spolupráci s Bundesagentur für Arbeit z Bautzenu uspořádala v listopadu ve své centrále seminář, který zájemcům o výdělek v Německu ukázal, jak najít práci v této zemi přes internet, jak napsat životopis a na co si dát při hledání práce pozor. Úřad práce ČR nařčení z náboru odmítá.

"Hlavním posláním úřadu je zprostředkování zaměstnání. Prioritou je obsadit co nejvíce volných pracovních míst uchazeči z evidence," uvedla na dotaz mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Poradenské dny o práci v Německu jsou podle ní už několik let pravidelnou aktivitou sítě EURES a službou úřadu v česko-sasko-polském příhraničí. Krajské pobočky v Liberci, ale i v Karlových Varech, Ústí nad Labem a nově také v Hradci Králové jsou součástí příhraničního partnerství EURES TriRegio. Poskytuje poradenství zájemcům o zaměstnání v česko-sasko-polském příhraničí, ale také zaměstnavatelům, kteří mají zájem o pracovníky ze sousedních zemí.

"Fakt, že liberecký úřad práce pomáhá německým kolegům s náborem českých pracovníků, zní v době, kdy naše firmy již nevědí, jak přilákat pracovníky, a kdy cíleně náš stát redukuje příliv zahraničních zaměstnanců, zcela neuvěřitelně," řekl předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) Karel Havlíček. České podniky aktuálně poptávají 213 tisíc zaměstnanců. Nejsložitější je podle asociace situace právě v pohraničních oblastech, kde je dlouhodobě nejvíc těch, kteří využívají lepších mzdových podmínek v blízkých německých městech a obcích.

"Úřad práce by se měl především soustředit na zajištění stability našeho trhu, hledat nástroje pro podporu našich firem, a ne pomáhat odlákat pracovníky do Německa. Je to výsměch všem podnikatelům z regionu. Budeme požadovat vysvětlení, a hlavně okamžité ukončení těchto aktivit," dodal předseda AMSP. Podle ředitelky krajské pobočky úřadu práce v Liberci Eleny Čermákové ale nejde o nábor pracovních sil. "Jde o poskytování komplexních informací spojených s prací v Německu či Polsku, které mohou lidem pomoci vyvarovat se nepříjemných situací," řekla Čermáková.

"Uchazeči o zaměstnání z evidence Úřadu práce ČR nejsou pro zaměstnavatele jediným zdrojem pracovní síly na trhu práce. O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů - výše mzdy, benefity, dobře nastavená firemní kultura zaměstnavatele nebo třeba jeho ochota ustoupit z původních požadavků," doplnila generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

V Česku je rekordně nízká nezaměstnanost - jen 3,5 procenta. Na konci listopadu bylo v zemi bez práce 265 500 lidí, přičemž zhruba 200 tisíc lidí ve skutečnosti nemá podle Havlíčka o práci dlouhodobě z různých důvodů zájem. Nabídka práce je tak výrazně vyšší než reálná poptávka, ačkoliv mzdy rostou nejrychleji za posledních deset let. Za třetí čtvrtletí vzrostla průměrná mzda o 6,8 procenta na 29 050 korun. Přesto mají podnikatelé problém lidi sehnat a doslova si je přeplácejí. Zaměstnání v Německu je ale atraktivní, i práce jen za minimální mzdu se lidem vyplatí, ta je totiž zhruba třikrát vyšší než ta česká.

Autoři

Štítky Liberec, úřad práce, Německo, podnikání, Úřad práce České republiky, Česko, povolání, Budyšín, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Kateřina Beránková, Karel Havlíček, EURES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatelé kritizují Úřad práce v Liberci za nábor pro Německo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.