Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jablonec obnovil díky dotaci z EU dvě cenné zelené lokality

Jablonec nad Nisou obnovil letos díky dotaci z evropských fondů dvě cenné zelené lokality Mlýnská a Vysoká v blízkosti městské památkové zóny. Obě byly z velké části zarostlé náletovými rostlinami a nutně potřebovaly zkultivovat. Na projekt za více než 830 tisíc korun získalo město bezmála půl milionu korun z Operačního programu Životní prostředí. Práce skončily v minulých dnech.

V Jablonci nejde o první podobný projekt. Za posledních deset let se radnici podařilo získat dotace na 12 projektů zaměřených na obnovu veřejné zeleně dohromady bezmála za 90 milionů korun. K největším projektům patřila podle mluvčí magistrátu Markéty Hozové obnova Lesoparku Žižkův Vrch téměř za 17 milionů korun. "Obnovená síť cest rozdělila park na několik oblastí. Je tam jezírko, altán, vyhlídka, prostor pro pikniky, ale i hřiště," řekla Štěpánka Gaislerová z městského oddělení správy veřejné zeleně. Přes 12 milionů korun stála obnova Parku Nová Pasířská. Revitalizací v minulosti prošla i zeleň na sídlištích.

Letos vybrané lokality nebyly nikdy v minulosti jako celek ošetřeny. Mlýnská leží mezi ulicemi Mlýnskou a Podhorskou. "Svažitý pozemek, místy hůře přístupný, s porosty vzrostlých buků je významným a ojedinělým místem souvislých porostů vzrostlých bučin ve městě," uvedla Gaislerová. Kromě buků tam rostou zejména javory mléče, kleny a jasany. Nedaleká lokalita Vysoká je ohraničena ulicemi Vysokou a Podhorskou. Stejně jako Mlýnská je to svažitý pozemek porostlý převážně javory, duby a břízami a roste tam i několik buků lesních.

Cílem letošního projektu bylo podle Gaislerové zlepšit stav zeleně v obou místech v blízkosti centra. Vykáceny byly nezdravé dřeviny, vytipované byly ošetřeny zdravotním a bezpečnostním řezem, instalovaly se bezpečnostní vazby a odstranily se ty nefunkční. "Odborník zredukoval náletové porosty a nově vysadil tisy, jedle a kaliny, které doplnil převislými růžemi," popsala novou podobu obou zelených ploch Gaislerová.

Štítky Jablonec nad Nisou, dotace, les, projekt, Evropská unie, Operační program Životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec obnovil díky dotaci z EU dvě cenné zelené lokality  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.