Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jablonec nad Nisou nebude pro příští rok zdražovat svoz odpadů

Jablonec nad Nisou nebude v příštím roce zdražovat pro své obyvatele likvidaci odpadu. Samo město si ale za odpad připlatí, protože svozová firma zhruba o 4,5 procenta zdražila. Radnice však růst nákladů vezme na sebe a za odpad zaplatí zhruba o dva miliony korun víc než letos. Z rozpočtu dá 12,5 milionu korun, řekl dnes ČTK náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Jablonec je druhým největším městem v Libereckém kraji a jedním z mála, kde není paušální poplatek za likvidaci odpadu.

Obyvatelé v Jablonci platí za popelnici. V minulých šesti letech byla cena stabilní, letos ale zhruba o osm procent vzrostla. U nejčastěji používané 120litrové nádoby vyvážené každý týden platí domácnost 2788 korun, což je o 205 korun více než loni. Příští rok zůstane cena stejná. "Svozová firma SKS musela zdražit, potřebují stabilizovat pracovní kádr, mzdy šly nahoru. My jsme to zdražení respektovali, ale nechceme ho přenášet na lidi," řekl Vele.

Jablonec má velmi propracovaný systém třídění odpadu. Ve městě s 45 600 obyvateli je 246 stanovišť na tříděný odpad. Město umožňuje třídit papír, plasty a bílé a barevné sklo. Radnice loni rozšířila třídění plastů, do žlutých kontejnerů už nemusí lidé odkládat jen plastové lahve, ale mohou tam nosit i směsné plasty. Do pytlů mohou třídit kartony od nápojů nebo třeba plechovky. V příštím roce rozšíří město díky dotaci ministerstva životního prostředí také třídění bioodpadu. Lidem nabídne zapůjčení 1200 kompostérů a pořídí také pět velkých kontejnerů.

Radnice v Jablonci rovněž plánuje vybudování vlastní kompostárny v nevyužitém areálu Jablonecké energetické na Brandlu, pro který firma nemá po dokončení revitalizace teplárenské sítě využití. Sloužit by měl v budoucnosti pro sběr a zpracování odpadu. "Připravujeme rozvojový projekt, chtěli bychom, aby se tady pro město Jablonec zpracovávaly odpady. Mělo by tu být centrum odpadového hospodářství, nikoliv spalovna," ujistil Vele. V areálu by se měl odpad třídit a zpracovávat, případně kompostovat. "Rozhodně to ale nebude žádná skládka," zdůraznil náměstek primátora. Náklady se odhadují na 48 milionů korun.

Autoři

Štítky Jablonec nad Nisou, odpad, poplatek, Miloš Vele, ODS, Liberecký kraj, plast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec nad Nisou nebude pro příští rok zdražovat svoz odpadů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.